Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Donbas: rat i mir

…zabilježena ukrajinska stvarnost

...zabilježena ukrajinska stvarnost

U prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani u petak, 26. kolovoza u sklopu Lipovljanskih susreta 2016.otvorena je izložba Donbas: rat i mir.

Izložbu je postavilo Veleposlanstvo Republike Ukrajine u Republici Hrvatskoj, zemlje partnera na ovogodišnjim Lipovljanskim susretima.

IMG_1007

Podsjetimo, prva zemlja  partner ‘Lipovljanskih susreta’ bila je  Republika Slovačka, koja se predstavila nizom izložbi: unikatne keramike, izradom kristala, poviješću samostalne Slovačke i njezinom pristupanju EU, izložbom o 70 godina otpora u 2. svjetskom ratu, a djelatnošću izdavaštva na slovačkom predstavio se Slovački kulturni centar iz Našica.

Prošle godine zemlja partner Češka i čak tri izložbe – Česi u Hrvatskoj, Izložba o Franzu Kafki i izložba Češki spomenici UNESCO-a.

U razdoblju do 2014. do 2015. godine istok Ukrajine i Ukrajinski narod proživjeli su trenutke koje nikada neće zaboraviti. Izložba Donbas: rat i mir prezentira radove profesionalnih fotografa, novinara, branitelja, volontera i civila …izložba je to koja prikazuje stradanja ukrajinskog naroda, fotografije su to s bojišnice Ukrajine…

IMG_1016

 

Iako govori o teškim trenucima za Ukrajinu, ova izložba je pozitivna, istaknuo je u priogodi otvaranja izložbe Veleposlanik Ukrajine u RH Nj.E. Oleksandr Levčenko.

„Na fotografiji“ nije vojnik koji napada, nego vojnik koji brani dijete pored sebe…ova izložba pokazuje da dobro pobjeđuje i da niti jedan rat ne donosi ništa dobro.

Razumijete poruku ove izložbe, jer ste i sami doživjeli nepravedni rat, istaknuo je Levčenko.

IMG_1004

U želji  prezentiranja teškog ratom izazvanog stanja u Ukrajini, ova izložba je bila prikazivana  u EU-parlamentu u Bruxellesu, u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu, u Kopenhagenu (Danska), Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Lipiku, Slavonskom Brodu, a sada i u Lipovljanima.

IMG_1005

Himne dviju zemalja –  Hrvatske i Ukrajine , kao i  prigodnu ukrajinsku pjesmu otpjevala je vokalna skupina KPD Ukrajinaca „Karpati“iz Lipovljana.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.