Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Lokalna zajednica nije kočničar investicija

…gospodarska suradnja Hrvatske i Ukrajine

...gospodarska suradnja Hrvatske i Ukrajine

Uz potporu i suorganizaciju Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak u petak, 26. kolovoza u Lipovljanima je održan Gospodarski susret  „Mogućnosti i pretpostavke razvoja Općine Lipovljani u okviru SMŽ-s posebnim osvrtom mogućnosti gospodarske suradnje sa Ukrajinom“. Naglasak na Ukrajini, jer je upravo ova država ovogodišnja zemlja partner Lipovljanskih susreta.

IMG_0982

Lipovljanski susreti, trodnevna manifestacija koju već sedmu godinu za redom organizira općina Lipovljani, nisu samao folklorni susreti stvaralaštva nacionalnih manjina. Oni su puno više od toga, rekao je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani

Prvi gospodarski susret u okvitru Lipovljanskih susreta održan je prošle godine. Zemlja partner bila je Češka, , a već je donio i konkretne rezultate, dodaje Ribar

O gospodarskim potencijalima općine Lipovljani govorila je Senka Vranić, konzultantica i vanjska suradnica općine Lipovljani od 2009. godine, o gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije Brankica Grd, direktorica HGK-ŽK Sisak.

Tvrtka koja trenutno ostvaruje najviše poslovnih aktivnosti u Ukrajini je Dalekovod d.o.o.. Na tržištu Ukrajine su od 2009. godine.Osamdeset posto svojih prihoda ova hrvatska tvrtka ostvaruje na tržištima Skandinavije, Poljske i Ukrajine.

Ivan Jurković, direktor službe za odnose s javnošću

IMG_1002

Veleposlanik Ukrajine u RH Nj.E. Oleksandr Levčenko istaknuo je značaj gospodarskog susreta

 

IMG_1001

Levčenko je pozvao sve one poduzetnike i gospodarstvenike koji se bave prehrambenom industrijom na veliki gospodarski forum koji će biti održan sredinom listopada u Ukrajini. Mogućnost je to za još bolje povezivanje dviju država u gospodarskom smislu. Mogućnost suradnje je i u poljoprivredi i turizmu

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2015. godini ukupna robna razmjena između Hrvatske i Ukrajine iznosila je 45,8 mil. USD, što je pad od 55% u odnosu na 2014. godinu. U istom razdoblju hrvatski izvoz u Ukrajinu iznosio je 13,5 mil. USD, dok je uvoz iz Ukrajine iznosio 32,3 mil. USD.

IMG_0984

Predsjednik HGK ŽK Sisak Boris Mesarić istaknuo je važnu ulogu gospodarske diplomacije

Sisačko moslavačka županija, a napose Općina Lipovljani, imaju bogat i raznovrstan potencijal i mogućnosti zasnivanja i širenja poslovnih oblika suradnje, u čemu je jedna od pretpostavki i razmjena ovakvih informacija, te podizanje svijesti o obostranoj zainteresiranosti za poslovne aktivnosti na relaciji dviju prijateljskih zemalja Hrvatske i Ukrajine, koje vežu kulturne i povijesne odrednice, neki su od zaključaka s ovoga skupa. Općina Lipovljani ovom inicijativom nagovještava, kroz stvaranje planskih prostornih uvjeta i ubrzanom izgradnjom komunalne infrastrukture, svoj interes i otvorenost za nove projekte, nove poduzetnike i nove gospodarske inicijative.

IMG_0979

Gospodarskom skupu nazočili su , među ostalima, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, u ime pokrovitelja Lipovljanskih susreta gradonačelnika grada Zagreba, izaslanica Nura Ismailovska, pročelnik UO za financije u SMŽ Ivan Crnac, gradonačelnik Novske Vlado Klasan, zamjenik kutinskog gradonačelnika Damir Petravić, predstavnici brojnih udruga , gospodarstvenici i poduzetnici.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.