Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Petrinjske legende i priče”

…boravak Francuza u Petrinji

...boravak Francuza u Petrinji

U sklopu višednevnog programa „Lovrenčeva” i u organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinje održana je manifestacija „Petrinjske legende i priče” koja je prikazujući mali djelić petrinjske povijesti publiku vratila u 19. stoljeće. Program je započeo promenadom sudionika glazbeno-scenskog prikaza od Trga hrvatskih branitelja do Rukometnog stadiona gdje je ispričana priča pod nazivom „Intermezzo Napoleonove vojske u Petrinji”.
Radnja se temeljila na povijesnim činjenicama iz knjige dr. Ivice Goleca „Povijest grada Petrinje”, ali je korištena i mašta, odnosno sudionici ovog spektakla su na svoj način obradili priču boravka Francuza u Petrinji. Brojni posjetioci uživali su u sjajno osmišljenoj priči, odličnoj glumi, duhovitim scenama, zanimljivoj kostimografiji i dašku elegancije.

IMG_0211IMG_0170

Detaljnije, priča je obuhvaćala razdoblje od 1809. do 1813. godine kada je u Petrinji boravila francuska vojska, te je na humorističan način opisan društveni život Petrinjaca iz tog doba i njihov suživot s Francuzima. „Cilj ovog spektakla je čuvanje i očuvanje kulture, istaknula je Gordana Šelendić, profesorica u Srednjoj školi Petrinja, scenaristica i redateljica ove predstave

Dodala je kako u manifestaciji sudjeluje od njezina početka, već pet godina za redom, i da se priče održavaju zahvaljujući Turističkoj zajednici Grada Petrinje i gradonačelnika Darinka Dumbovića koji podržava svaki aktivnost kojom se čuva kultura.

Grad Petirnja bogat je grad, rekla je direktorica Turističke zajednice Ivanka Držaj

„Predstava nas je vratila u dio prošlosti koji je ostavio traga na naš grad i bila je čista petica, rekao je nakon predstave petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović

Za scenografiju ovog glazbeno-scenskog prikaza pobrinuo se poznati petrinjski obrtnik Valentino Valent, za produkciju Ivanka Držaj, za glazbenu produkciju Miroslav Sačer,a za kostimografiju Slavica Idžaković i Andreja Mrmić Validžija.

IMG_0077IMG_0101 (1)IMG_0290

 

U programu su sudjelovali Petrinjac sa zagrebačkom adresom  Mario Valentić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Matea Andrić, te članovi dramske sekcije „Petrinjski akordi” Na sceni su se pridružili i Petrinjski puhački ansambl, „Karlovački bubnjari”, Umjetnička udruga ‘Otvorena vrata’, Plesni klub Petrinia: Juraj Bjelac i Renata Faizerahmanova”, Petrinjske mažoretkinje, Gradska limena glazba Petrinja, te Škola za povijesno i scensko mačevanje Aureus Unicornis iz Sesveta koja je na kraju prikaza priredila vatreni spektakl.

IMG_0145IMG_0372

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.