Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

U Holandskoj kući za dvije godine otvorit će se Info centar industrijske baštine

Prvi takve vrste u Hrvatskoj

Prvi takve vrste u Hrvatskoj

Sisak- grad propale industrije i sivih zapuštenih zgrada. Sliku koju većina javnosti ima u glavi kad se spomene grad na četiri rijeke za nekoliko bi godina trebala biti duboko promijenjena. Kao prvi korak u toj promjeni trebao bi poslužiti projekt Info centra industrijske baštine- Holandska kuća, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Na današnjem predstavljanju projekta koji u realizaciju kreće 1.rujna istaknuto je kako se radi o primjeru integriranog razvojnog programa temeljenog na obnovi kulturne baštine. Njegova vrijednost je 26 milijuna i 200 tisuća kuna od čega bespovratna sredstva iz europskih fondova iznose približno 20 milijuna kuna.

Za osmišljavanje ovakvog projekta trebalo je imati samo viziju i volju, kaže gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček:

 

 

P1160650

 

U sklopu projekta Info centra industrijske baštine Holandska kuća će se obnoviti i urediti kao prezentacijski centar industrijske baštine. Time će Sisak dobiti moderni multimedijalni centar, a osim njega obnovit će se i riječna dizalica Granik, dok će se na brodu Biokovo urediti postava povijesti riječne plovidbe u Sisku. Također će se hortikulturno urediti prošireni obuhvat Holandske kuće i zelene površine na Gradskoj šetnici. U završnoj će se fazi obilježiti ruta industrijske baštine kojom će 34 lokacije biti povezane u jedinstvenu edukativno- turističku rutu u dužini oko 25 km, otkrio je Julije Katančević, direktor Sisak projekata:

 

 

P1160651

 

Realizacija projekta trebala bi trajati dvije godine, a njegovim završetkom Holandska kuća postat će prostor u kojemu će svaki kvadratni metar biti maksimalno iskorišten:

 

 

Sisak bi na ovaj način napokon trebao početi iskorištavati svoje prebogato industrijsko naslijeđe i na njemu ekonomski profitirati kao što to već godinama rade nekadašnji veliki industrijski gradovi Europe:

 

 

U iskorištavanju kulturnih potencijala gradonačelnica ne misli stati samo na ovom projektu. I nekoliko drugih, poput projekta Interpretacijskog centra arheološke baštine i zgrade Miller u Rimskoj ulici, već su ili idejno dovršeni ili su u psljednjim fazama dovršetka. Svi oni imaju isti cilj: pomoći razvoj turizma i učiniti Sisak boljim mjestom za život.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.