Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Veličanstvena pobjeda

hrvatsko zajedništvo

hrvatsko zajedništvo

Na mjestu na kojem je 6. kolovoza 1995. godine general Petar Stipetić primio predaju 21. korpusa neprijateljske vojske, kod „Tenka“, spomen obilježja u Gornjem Viduševcu obilježena je ove subote obljetnica ove veličanstvene pobjede Hrvatskih oružanih snaga.

S govornice ispred spomen obilježja okupljenima su se obratili gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović i osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

POB 1

Govor župana Ive Žinića:

„Uistinu sam ponosan i radostan što vam mogu prenijeti pozdrave i čestitke vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, koja danas nije mogla doći ovdje u Glinu kako bi Vam osobno čestitala veliku pobjedu i zahvalila svim braniteljima na svemu što su učinili u stvaranju i obrani naše domovine, a posebno osloboditeljima Gline. Jučer je u Kninu naša predsjednica iskazala puno poštovanje i zahvalila svim braniteljima, ma gdje bili.
Pozdravljam pripadnike svih postrojbi koji se danas nalaze ovdje među nama, a osobito pripadnike 20. domobranske pukovnije, 2. gardijske brigade „Gromova“, 153. brigade Hrvatske vojske i policajce Glinske policijske postaje, koji su djelovali na ovom pravcu.
Čestitam Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kao i 21. obljetnicu najveće i najblistavije pobjede u domovinskom ratu, OLUJE u kojoj je Hrvatska vojska i policija pokazala sve svoje umijeće i znanje, hrabrost i domoljublje i oslobodila okupirana područja RH.

 

POB2
Čestitam i zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u Domovinskom ratu i stvaranju hrvatske države, a posebno danas moram pozdraviti sve one koji su sudjelovali u Oluji, hrabre hrvatske branitelje i ratnike.
Isto tako, moramo se u ovom trenutku sjetiti i odati pijetet svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, svim stradalnicima, svim civilnim žrtvama iz Domovinskog rata, napose djeci, zahvaliti svim obiteljima poginulih branitelja i civila, svima koji su na bilo koji način izgubili ili život ili zdravlje za našu hrvatsku domovinu, uključujući naše invalide.
Hvala Vam od srca!
Na ovom mjestu, ovdje u Glini prije 21 godinu ostvarena je velika pobjeda Hrvatske vojske, završila je VRO Oluja predajom 21. Kordunskog korpusa neprijateljske vojske hrabrim hrvatskim braniteljima.
Ovo je najveća pobjeda hrvatskog naroda.
Ovo su dani ponosa i slave.
Mi smo narod koji slavi pobjede, a ne poraze, mi smo narod koji zna cijeniti krvlju stečenu slobodu, jer rat je bio ovdje, a ne tamo negdje daleko.
Danas slavimo svoju pobjedu i zajedništvo. Hrvatska danas proslavlja povratak u svoj ustavno-pravni poredak 10 400 km2 svog okupiranog teritorija. S najdubljom zahvalnošću sjećamo se preko 200 hrvatskih vojnika poginulih u Oluji, dvoje nestalih i 200 000 hrvatskih kćeri i sinova koji su predvođeni vrhovnim zapovjednikom i prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom slomili kičmu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića i njegovih jataka u Hrvatskoj. No, Oluja je puno više od toga. Oluja je spriječila pad Zaštićene zone Bihać i možda još veći masakr nego u Srebrenici.
Naposljetku, sigurno je vojni poraz pobunjenih Srba i slom Miloševićeve velikosrpske politike pridonio i padu njegovog režima i otvorio put demokratskim procesima u samoj Srbiji.
I Srbi bi trebali slaviti Oluju jer su se riješili jednog zločinačkog režima i velikosrpske politike.
Hrvatska nikome nije, niti smije bit rezervna, povremena ili privremena država. Od svih državljana RH očekuje se privrženost Hrvatskoj. Stoga bilo kakvo nezadovoljstvo Srba koji žive u Hrvatskoj nije opravdano, te ih pozivam da oni prvi shvate i prihvate Oluju kao legitimno pravo hrvatskog naroda na oslobođenje.
Evo nas ponovo zajedno, na okupu kako je to bilo prije 21 godinu i vjerujem da ste i Vi sretni isto toliko kao i ja zbog toga. Po prvi puta na ovome mjestu govore zapovjednici glinskih postrojbi koje su oslobađale našu Glinu. I ovaj događaj zavređuje još veći značaj, jer predajom 21. Kordunskog korpusa završila je Oluja, završio je Domovinski rat i kao takav trebao bi se obilježavati na državnoj razini.
Bez obzira što je netko pokušavao ili pokušava sada Domovinski rat prikazati na drugačiji način, želio bih istaknuti da je djelovanje hrvatskih postrojbi, vojske i policije, bilo potpuno legitimno i pošteno, vojnički stručno i profesionalno izvedeno, bez ikakvih repova.
Zato moramo biti ponosni što smo bili pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske i policije i što smo svoju zadaću i obvezu prema Domovini časno ispunili.
Vjerujem kad bi nas netko pitao sada, kad bi se to moglo, bismo li željeli promijeniti taj dio svog života, kako bi svi ovdje prisutni rekli NE, jer doživjeti radost oslobođenja i pobjede su zasigurno najsretniji dani u našim životima.
Zato ne smijemo zaboraviti ni „BLJESAK“ ni „OLUJU“ i još mnoge slavne pobjede iz Domovinskog rata, jer su one utkane u temelje ove države.
Nakon oslobađanja naše Hrvatske, Banovine i naše Gline mir je donio povratak i novi život, ali zajedništvo kakvo nas je povezivalo u ratu postupno se izgubilo u različitim idejama i stavovima.
Ali to nije i ne smije biti razlog da se mi ne nalazimo i okupljamo, već upravo suprotno, to nam mora biti poticaj i za naša buduća okupljanja.
Zahvaljujući OLUJI Hrvatska je danas cjelovita država, članica Europske unije i NATO saveza. U proteklih 20 godina puno smo postigli, ali i veliki izazovi su pred nama. Moramo učiniti sve da naše mlade zadržimo u našoj Domovini.
Ne smijemo dopustiti da žrtve koje su pale našu slobodu budu žrtve za opustjelu i odumiruću Hrvatsku. Pitanje odumiranja nacije jedno je od najvažnijih pitanja opstanka Hrvatske.
Zato želim zajedno s Vama pokrenuti gospodarsku i demografsku OLUJU, kojoj će
prethoditi široki nacionalni konsenzus. Samo novim hrvatskim zajedništvom možemo dobiti i tu bitku.
Svi zajedno moramo, a vjerujem, i želimo se okrenuti budućnosti s jasnom sviješću o zajedničkoj odgovornosti za društveni mir i napredak, kako u Hrvatskoj, tako i u odnosima između zemalja koje su bile sastavnice bivše države.
Sve Vas skupa pozivam da i ostatak dana provedemo u druženju i dostojanstvenom veselju, kako to doliči pobjednicima. Pozivam Vas da večeras zajedno zapjevamo, ovdje u glini u čast i slavu Domovini i svim hrvatskim braniteljima.
Na kraju, hvala Vam još jednom na svemu što činite za našu hrvatsku domovinu i neka nam živi jedina i vječna domovina Hrvatska!“

Izvor: www.smz.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.