Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

23. rujna 1848. proizvedena je prva žvakaća guma

“The State of Maine Pure Spruce Gum”

"The State of Maine Pure Spruce Gum"

Na današnji dan 1848. godine John B. Curtis na sjeverozapadu Sjedinjenih Država proizveo je i zapakirao prvo pakiranje žvakaćih guma koje je nazvao „The State of Maine Pure Spruce Gum“.

Doseljenici koji su na američki kontinent stigli iz Europe preuzeli su od Indijanaca običaj žvakanja smole te su vrlo brzo naviku žvakanja komercijalizirali. Tako se smrekova smola već početkom 19. stoljeća u Sjedinjenim Državama počela prodavati i time postala prva komercijalna žvakaća guma na svijetu.

Pedeset godina kasnije, smrekovu koru s tržišta zamjenjuje parafinski vosak. Godine 1871. patentiran je i stroj za proizvodnju jer su se do tada žvakaće proizvodile isključivo ručno. Prvi automati za kupnju žvakaćih guma postavljeni su na postajama njujorške podzemne željeznice još davne 1888. godine, a radilo se o popularnim kuglama koje su se u istom obliku zadržale i do danas.

Žvakaću gumu ipak službeno patentira William Finley Semple 19 godina nakon Curtisa, odnosno 28. prosinca 1869., a dvije godine kasnije Thomas Adams patentira prvi stroj za proizvodnju žvakaćih guma.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.