Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Na utvrdi Zrin postavljena Spomen ploča Nikoli Šubiću Zrinskom

Ploču su otkrili župan Žinić i ministar Hasanbegović

Ploču su otkrili župan Žinić i ministar Hasanbegović

U sklopu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, na utvrdi Zrin danas je postavljena spomen ploča Nikoli Šubiću Zrinskom. Spomen ploča, rad kipara Ante Jurkića postavljena je na ostacima onoga što je nekada bio simbol moći kneževske obitelji Šubić- Zrinski- Utvrdi ili Starom gradu Zrinu. Kako bi se u nacionalno sjećanje vratio zaboravljeni hrvatski junak Nikola Šubić Zrinski, Sisačko- moslavačka županija uključila se u projekt obilježavanja Sigetske bitke podsjećanjem na značaj njegovog lika i djela nizom aktivnosti. Jedna od njih je i postavljanje ove spomen ploče kojom se, kako napominje Marin Piletić, Sisačko- moslavački dožupan i predsjednik županijskog povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, želi ispraviti nepravda prema ovom velikom hrvatskom junaku:

 

 

P1170087

 

Inicijativa postavljanja spomen ploče koju je pokrenula Sisačko- moslavačka županija samo je jedan u nizu poteza kojim se želi brendirati ovu županiju kao županiju hrvatskih junaka. Banovina- junačko srce Hrvatske projekt je koji bi s godinama trebao rezultirati povećanjem broja turista i ekonomskim boljitkom koji bi zadržao mlade u rodnim mjestima već sad uvelike opustošene Županije, rekao je Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

P1170092

 

„Mitsko mjesto hrvatske povijesti, ali i metafora stradanja hrvatskog naroda kroz cijelu povijest, a pogotovo kroz 20. stoljeće“. Tim je riječima tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović opisao važnost Starog grada Zrina za hrvatsku nacionalni identitet. Ministarstvo kulture prepoznalo je hvalevrijednu inicijativu Županije i nastavit će podupirati obnovu ovog kulturnog lokaliteta, poručio je Hasanbegović:

 

 

P1170094

 

Nakon što je Hrvatski sabor 2016. godinu proglasio godinom Nikole Šubića Zrinskog, krenulo se u organiziranje brojnih prigodnih manifestacija. Cijelogodišnje obilježavanje svoj će vrhunac doživjeti 9. rujna kada će se u Sigetu u Mađarskoj susresti mađarski predsjednik Janos Ader, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Uz mađarskog veleposlanika, današnjem otkrivanju spomen ploče kao izaslanica Vlade Republike Hrvatske prisustvovala je i Jasna Matulić, zastupnica u Saboru:

 

 

P1170095

 

Nikola Šubić Zrinski poznat i kao Nikola IV. Zrinski rođen je u ovoj utvrdi 1508. godine, ali je zapravo jako malo vremena proveo stolujući u njoj. Stari grad Zrin osnovan je u 13. stoljeću kao vlasnički posjed plemićke obitelji Babonić, a u vlasništvo Šubića, odnosno Zrinskih dolazi 1347. godine. Povijest koja je uslijedila bila je previše burna da bi se održao, kaže Tajana Pleše. v.d. ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda:

 

 

P1170088

 

Trenutno stanje utvrde je takvo da će trebati godine da se dovede u kakav takav red, no sudeći prema današnjim porukama odgovornih, radovi na njenoj obnovi neće stati. Utvrda je, složili su se prisutni, važan dio hrvatskog identiteta i ona se mora obnoviti kako bi bila reprezentativan simbol slavne hrvatske povijesti.

 

P1170082P1170089P1170096P1170102P1170090P1170108

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.