Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: Umjetnost je preživjeti s 500 kuna mjesečno

“Pristojan dohodak osnovni je preduvjet mogućnosti za dostojanstven život”

„Pristojan dohodak osnovni je preduvjet mogućnosti za dostojanstven život“, istaknula je to hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na današnjoj raspravi o sustavima minimalnog dohotka na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Rasprava je održana na inicijativu Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja koji je potaknut činjenicom da više od 120 milijuna Europljana živi u prijetnji od siromaštva ili socijalnoj isključenosti te najavom predsjednika Junckera o pružanju odgovarajućeg dohotka, uputio usmeno pitanje Komisiji da pojasni EU strategiju za borbu protiv siromaštva, posebno kada je riječ o sustavima minimalnog dohotka.

Kako upozorava zastupnica Petir, posljednji podaci pokazuju kako je u Hrvatskoj siromašan svaki peti građanin, dok svaki treći živi u riziku od siromaštva. Neto visina minimalne plaće u Hrvatskoj iznosi 2.496 kuna što nije dovoljno za dostojanstven život.

Petir EPP

Najugroženija skupina su žene koje su zaposlene u trgovinama i koje rade i po tri tjedna bez prekida te bez i jednog slobodnog dana u tjednu, upozorava Petir koja se aktivno zalaže za osiguranje dostojanstvenog radnog vremena i neradne nedjelje.

Hrvatska europarlamentarka upozorila je kolege na današnjoj plenarnoj sjednici kako gotovo 93.000 građana Republike Hrvatske prima mirovinu nižu od 500 kuna, s čime je gotovo umjetnost preživjeti. Prag siromaštva u Hrvatskoj iznosi 1.980 kuna, a više od 555.000 umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovinu ispod praga siromaštva i živi na rubu egzistencije.

„Stoga smatram da je nužno da Komisija potakne države članice da uvedu minimalnu nacionalnu mirovinu i minimalni dohodak koji će štiti građane od siromaštva“, založila se Petir.

I razina nezaposlenosti u Hrvatskoj je visoka, trenutno imamo 249.489 nezaposlenih registriranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Petir naglašava kako je zaposlenost ključna u pronalaženju izlaska iz siromaštva, ali je važno imati i minimalan dohodak dovoljan da ljudima pomogne u ispunjavanju osnovnih potreba.

U svojoj Rezoluciji od 20. listopada 2010. Europski je parlament naglasio da bi odgovarajući minimalni dohodak trebalo odrediti na razini od najmanje 60 % srednjeg dohotka država članica kako bi se pokrili osnovni životni troškovi i istovremeno pridonijelo gospodarskom rastu i socijalnoj koheziji. Komisija bi mogla promicati takav pristup kako bi države članice uvele odgovarajući i dostupan minimalni dohodak u skladu s nacionalnim praksama, ističu zastupnici Europskog parlamenta. No važno je „odgovarajući dohodak“ dobro definirati, sustave minimalnog dohotka u EU ocijeniti i pronaći najbolje prakse te poduzeti konkretne mjere u poticanju osiguranja minimalnog dohotka diljem EU. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.