Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Položeni vijenci u sjećanje na 25. obljetnicu proboja iz Hrvatske Kostajnice

Tijekom proboja je poginulo devetero ljudi

Tijekom proboja je poginulo devetero ljudi

25.obljetnica organiziranog proboja iz Hrvatske Kostajnice obilježena je danas komemorativnom svečanošću u središtu grada. Na današnji dan prije 25 godina najveći dio preostalih branitelja i civila odlučio je krenuti u proboj iz opkoljenog grada prema području Hrvatske Dubice, a tijekom njegova trajanja poginulo je devetero ljudi. Nakon mjeseci upornih borbi s pobunjenim Srbima i snagama Jugoslavenske narodne armije, Hrvatska je Kostajnica 9.rujna u potpunosti odsječena od ostatka Hrvatske. Zapadni dio grada je okupiran, a branitelji i civilno stanovništvo potisnuti su u središte grada. U tim uvjetima, a znajući da eventualnu predaju neprijatelju nitko ne bi preživio, branitelji su donijeli jedinu odluku koja je jamčila kakve- takve šanse za preživljavanje, prisjeća se Tvrtko Sokler, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata:

 

 

p1170316

 

Skoro polovina od ukupnog broja sudionika proboja danas više nije među živima. Stres i bolesti prouzrokovani ratnim traumama učinili su svoje i ta nas činjenica, uz onu da nitko nikada nije odgovarao za zločine počinjene na području Hrvatske Kostajnice za vrijeme Domovinskog rata, najviše boli, nastavlja Sokler. Njegove riječi potvrđuje i Miroslav Ivezić, Soklerov suborac i predsjednik HVIDRA-e grada Hrvatske Kostajnice:

 

 

Hrvatska Kostajnica je dva mjeseca branila hrvatske granice na Uni, kaže gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović. Nažalost, branitelji, domaći i oni iz drugih dijelova Hrvatske, nikako nisu mogli pobijediti jer oružjem i tehnikom nisu mogli parirati nadmoćnom neprijatelju:

 

 

p1170317

 

Proboj iz Hrvatske Kostajnice neposredno prije pada grada, uz niz onih vukovarskih, jedini je takav događaj zabilježen u Domovinskom ratu. Unatoč tome, šira javnost o njemu zna jako malo. „To moramo promijeniti jer ne smijemo dopustiti da takav ljudski pothvat padne u zaborav“, istaknuo je Sisačko- moslavački župan i osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivo Žinić:

 

 

p1170309

 

Kostajničani danas, nakon više od 20 godina od završetka Domovinskog rata, još uvijek traže 12 nestalih sugrađana.

 

p1170321p1170303p1170304p1170318

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.