Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Sisak slavi 180 godina obrtništva

Uz monografiju i svečanu sjednicu Udruženja obrtnika Sisak

Uz monografiju i svečanu sjednicu Udruženja obrtnika Sisak

Udruženje obrtnika Sisak svečanom je sjednicom obilježilo 180 godina obrtništva u Sisku. Duga tradicija, prepoznatljivi proizvodi i brojni majstori- obrtnici zaštitni su znak i današnjeg sisačkog obrtništva. No, Sisak, osim što ima tako dugu prošlost organiziranog obrtništva, posjeduje i povijest obrtničke proizvodnje koja seže u godine prije utemeljenja obrtničke organizacije. Ivanka Čačić, predsjednica Udruženja obrtnika Sisak:

 

 

Kriza koja je počela 2008. godine poharala je velik broj sisačkih obrtnika. Od 1400 koliko je ih bilo prije pet, šest godina, danas Udruženje obrtnika broji samo njih 765. Unatoč brojkama koje govore same za sebe, obrtnici su i dalje važan čimbenik sisačkog gospodarstva. Svakodnevno se bore na domaćem i inozemnom tržištu, hrvatskom birokracijom i promjenljivim ukusom kupaca. Ipak, društvena odgovornost i zadovoljstvo vjernih kupaca ono su što ih „drži na životu“:

 

 

Iako je Sisak grad koji i dan danas ima imidž grada teške industrije, i obrtništvo je  gospodarska grana bez koje je ovaj grad nezamisliv. Bez njega bi Sisak, kaže gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, izgledao drugačije, pa i lošije:

 

 

Obrtništvo je značajno ne samo u Sisku, već i u cijeloj županiji. Sisačko- moslavačka županija ima 1960 registriranih obrta što je samo mali dio od nekada puno razvijenijeg i brojnijeg županijskog obrtništva. No, ni njih Županija ne zaboravlja. „Kreirali smo niz mjera kojima nastojima pomoći obrtnicima najviše što možemo“, poručio je Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

Uz 180 godina obrtništva, današnjom svečanom sjednicom obilježeno je i 25 godina bratimljenja obrtnika Siska i Buzeta.

 

P1170044P1170041P1170043P1170034

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.