Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

U 6. izbornoj jedinici

HDZ-u 6 mandata, Narodnoj koaliciji 5, Mostu, Koaliciji za premijera i Živom zidu po jedan

HDZ-u 6 mandata, Narodnoj koaliciji 5, Mostu, Koaliciji za premijera i Živom zidu po jedan

Prema podacima DIP-a ažuriranima jutros u 6 sati ukupno je obrađeno 99,99 % biračkih mjesta, a glasovalo je na prijevremenim parlamentarnim izborima 52,59 % od ukupnog broja građana upisanih u birački popis.

U 6 izbornoj jedinici obrađena su sva biračka mjesta. HDZ koji je na ove izbore izašao samostalno osvojio je 35,08 % glasova birača, Narodna koalicija  34,55%, Most nezavisnih lista 9,27%, ,  Koalicija Za premijera 7,58 %, te  Živi zid 6,58 %. Ostale koalicije nisu prešle izborni prag.

Podsjetimo, i na ovim su izborima birači imali mogućnost glasovati preferencijalno.

Aktualni Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) tako je dobio povjerenje 6 160 birača, ili 10,32 % i mjesto u saborskoj klupi , aktualna gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček (SDP) 2 588 glasova ili 4,4 posto, te tako nije ostvarila mogućnost za sjesti u saborske klupe , dok je aktualni petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović (NS-Reformisti)  brojem preferencijalnih glasova pretekao nositelja liste Koalicije za premijera u 6 izbornoj jedinici Miodraga Demu  i ostvario ukupno 23,1 % ili 2 969 glasova, te osvojio mandat za ovu koaliciju u 6 izbornoj jedinici.

U VI.izbornoj jedinici, u kojoj je i Sisačkomoslavačka županija,obrađena su sva biračka mjesta. Prema objavljenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, najviše glasova osvojio je HDZ koji je dobio povjerenje 35,08 posto birača, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila 34,55 posto glasova birača. Izborni prag još prolaze MOST koji je osvojio 9,27 posto glasova, Koalicija za premijera predvođena strankom Bandić Milan 365 koja je osvojila 7,58 posto glasova te Živi zid koji je osvojio 6,58 posto glasova.

Preračunato u mandate, HDZ osvaja šest mandata, Narodna koalicija pet, a MOST, Bandić Milan 365 i Živi zid po jedan mandat. Gledajući preferencijalne glasove najviše ih je osvojio HDZ-ov Goran Marić, ukupno 15 803, potom SDP-ov Mirando Mrsić njih 11 685. MOST-ov Nikola Grmoja je osvojio 3 481 preferencijalni glas, a Darinko Dumbović 2 969, te Ivan Pernar iz Živog zida koji je osvojio 1 755 preferencijalnih glasova.

Po ovim podacima s HDZ-ove liste u Hrvatski sabor ulaze Goran Marić, Ivo Žinić, Dražen Barišić, Drago Prgomet, Dražen Bošnjaković i Jasen Mesić,  s liste Narodne koalicije u Hrvatski sabor ulaze Mirando Mrsić, Bojan Glavašević, Nenad Stazić, Goran Beus Richembergh i Željko Lenart. S liste MOST-a u Hrvatski sabor ulazi Nikola Grmoja, s liste Živog zida ulazi Ivan Pernar, dok s liste Koalicije za premijera u Hrvatski sabor ulazi petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, HDZ je odnio pobjedu u Donjim Kukuruzarima, Glini, Hrvatskoj Dubici, Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu, Lekeniku, Majuru, Martinskoj Vesi, Novskoj, Petrinji, Popovači, Sunji i Topuskom. SDP-ova koalicija je odnijela pobjedu u Dvoru, Gvozdu, Kutini, Lipovljanima , Velikoj Ludini te Sisku.

Od 341 381 registriranog birača, broj birača na obrađenim biračkim mjestima je 317 238, a na birališta je izašlo njih 54,75 posto, odnosno 173 693 birača, što je u odnosu na parlamentarne izbore održane u studenom pad izlaznosti za 8 posto, odnosno na birališta je izašlo gotovo 31 tisuću birača manje. Najveća izlaznost, od 60,06 posto zabilježena je u Donjim Kukuruzarima, dok je najmanja izlaznost, od 45,64 posto, zabilježena u Dvoru.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.