Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Vojne vježbe Srbije i Rusije na granici s Hrvatskom

EU zastupnica Marijana Petir uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji

EU zastupnica Marijana Petir uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji

Zabrinuta vojnim vježbama Rusije i Srbije tik uz hrvatsku granicu, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji u kojemu traži očitovanje i reakciju Komisije o događanjima u Srbiji.

Naime, pripadnici ruske vojske ove će jeseni sudjelovati na čak dvije vojne vježbe u Srbiji i to na udaljenosti svega 30 kilometara od hrvatske granice, što je i 30 kilometara od granice Europske unije, upozorava hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Petir EPP

Mišljenje vojnih analitičara o vježbama elitnih ruskih postrojbi na srbijanskom teritoriju je usklađeno – Srbija i Rusija tim vježbama, smatraju oni, „guraju prst u oko Zapadu”.

„Mi u Hrvatskoj zabrinuti smo zbog vježbe ‘Slavensko bratstvo’ koja će se u rujnu održati u Srbiji, ali i zato jer Srbija sjedi na dvije stolice”, piše Petir Europskoj komisiji te pojašnjava kako Srbija s jedne strane ne želi u NATO savez, no želi postati članica EU. „Razina ruskog utjecaja u Srbiji je sve veća, te bi Srbiji trebalo biti jasno da tako ne može postati članica EU”, upozorava Petir.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir naglašava da je Hrvatska zainteresirana za europski put Srbije, ali upozorava da Srbija mora biti svjesna da s ovakvim ruskim vojnim utjecajem neće uspjeti završiti pregovore iz poglavlja 31. „vanjska, sigurnosna i obrambena politika“ te da mora svoju strategiju pristupa prilagoditi zajedničkom djelovanju s ostalim članicama Unije, a ne stvarati dodatne tenzije na njezinim granicama.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.