Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

25. listopada 1953. organizirana je prva akcija darivanja krvi u Hrvatskoj

Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi organizirana je u Sisku

Dan 25. listopada u Hrvatskoj se od 1953. godine obilježava kao Dan darivatelja krvi. Posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Hrvatski Crveni križ utemeljitelj je dobrovoljnog darivanj krvi u Republici Hrvatskoj. Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku. Otada Hrvatski Crveni križ organizira i provodi akcije darivanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

U većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija Crvenog križa na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.

Društva Crvenog križa organiziraju akcije dobrovoljnog darivanja krvi prema mjestima rada, školovanja i prema mjestu stanovanja. Posljednjih se godina u Hrvatskoj prikupi prosječno oko 160,000 doza krvi godišnje, što je 3,5 davanja na sto stanovnika. Oko 15 posto dobrovoljnih darivatelja su žene, 85 posto muškarci, a 11 posto su osobe koje prvi put daruju krv.

Rezultati prikupljanja krvi nisu jednakomjerni u svim područjima Hrvatske jer na darivanje krvi utječu mnogi čimbenici: demografski, gospodarstveni, kulturološki, tradicionalni i sl. Kako bi se zadovoljile potrebe za krvi i krvnim pripravcima u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog darivanja putem Hrvatskog Crvenog križa koji omogućuje pokrivanje potreba na području cijele države.

doniranje_krvi-702x336


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.