Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dan obitelji Sisačke biskupije

Biskup obiteljima iz popisa „Obitelji 5+“ uručio godišnji dar od tisuću kuna

Biskup obiteljima iz popisa „Obitelji 5+“ uručio godišnji dar od tisuću kuna

Ukupno stotinu osamdeset i dvije obitelji s petero i više djece, a koje svjedoče svoju otvorenost životu, ove se godine našlo na biskupijskom popisu „Obitelji 5+“ i obilježilo je Dan obitelji Sisačke biskupije održan u subotu 15. listopada u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Svečano misno slavlje, tom prigodom, predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral braka i obitelji fra Rokom Bedalovom, kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, i petnaestak svećenika.

U homiliji obraćajući se obiteljima s brojnom djecom biskup je rekao kako upravo njih smatra svjetlom i nadom za budućnost našeg naroda i kako moramo posebno moliti za hrabrost kako bi se dao život što brojnijoj djeci.


_mg_1727


„Danas slavimo sv. Tereziju Avilsku koja je imala još devetero braće i tri sestre, jučer smo otvorili izložbu u našem Velikom Kaptolu o blaženom Alojziju Stepincu koji je iz obitelji s osmero djece, a i naš sluga Božji kardinal Franjo Kuharić bio je trinaesto dijete u obitelji.  Nama i sveti pokazuju svojim primjerom da je lijepo imati veliku obitelji i da je to Božji blagoslov. Neki danas ne samo da se boje gospodarskih prilika, siromaštva, već se iz predrasuda i otpora Bogu boje života i bore protiv života.

Ovih dana inicijativa 40 dana za život ima svoju akciju. Oni po našoj domovini, u 20 gradova, mole pred bolnicama, na javnim mjestima, za život s nakanom da se život ne ubija nego da se prihvaća jer je Božji dar. Nažalost nekima ta molitva smeta, a ne smetaju im neki drugi prosvjedi i okupljanja. Danas smo u takvom jednom svijetu kaosa i poremećenih ljudskih vrijednosti da se pitamo kuda vodi ovaj svijet. Ako ne bi bilo ovakvih svijetlih primjera kao što ste vi koji ste dali život brojnom potomstvu, mogli bismo reći da ovaj svijet srlja u propasti, ali ovako ima nade. Bog nas nije ostavio, on nam još uvijek dariva život i budućnost“, poručio je okupljenima biskup.


_mg_1699


Govoreći o pročitanom Evanđelju biskup je podsjetio na Isusove riječi učenicima: „Tko se god prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim. A tko mene zaniječe pred ljudima, bit će zanijekan pred anđelima Božjim…“ istaknuvši kako nam one govore da je potrebno da se oslonimo ne samo na Kristove riječi već na njegov život. „On je među nama po svojem Svetom Duhu i ako želimo njemu pripadati nije dovoljno uzeti zastavu napisati Isusovo ime i nositi ga okolo, a život naš da bude protusvjedočanstvo.

Potrebno je da naš život bude svjedočanstvo da mi pripadamo Isusu Kristu, da njega ljubimo, a to je i način kako da poboljšamo naše odnose, pomažemo i budemo jedni drugima oslonac. Upravo je Duh Sveti, Duh Ljubavi, onaj koji nas potiče da živimo i budemo ljubav, jer je Bog čovjeka stvorio da bude Božja slika, a Bog je ljubav. Prema tome ako je čovjek slika Božja i čovjek treba biti ljubav, to je ono bitno što nas određuje i čini nas kršćaninom. Time svjedočimo svima onima koji nas napadaju i ne razumiju nas, koji su protiv Crkve, života i Duha Ljubavi kojim nas Isus nadahnjuje kako je nadahnjivao i svece i bl. Alojzija i sv. Tereziju. Molimo po njihovom zagovoru da i mi imamo snagu Duha Ljubavi, da svojim životom pružamo živo svjedočanstvo vjere i da širimo radosnu vijest svima koje susrećemo“, zaključio je biskup.


_mg_1678


Nakon popričesne molitve biskup je okupljenim obiteljima iz popisa „Obitelji 5+“ uručio godišnji dar od po tisuću kuna i knjižicu o bl. Alojziju Stepincu.

Na kraju okupljenima se obratio povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Roko Bedalov koji je u ime svih okupljenih zahvalio biskupu. Nakon mise druženje je nastavljeno u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“. (SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.