Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Festival kestena

Na Hrastovičkoj gori planinari iz cijele Hrvatske

Na Hrastovičkoj gori planinari iz cijele Hrvatske

Subota i nedjelja, 15. I 16. listopada  i dvodnevna manifestacija „Festival kestena“ u Petrinji.

 

kest-7

 

Prvi dan okupili su se planinari i svi zaljubljenici u prirodu u petrinjskom parku i krenuli jednom od dvije ponuđene planinarske rute put  Planinarskog doma „Matija Filjak“ na Hrastovičkoj gori.

 

kest-4

 

“Želeći obogatiti program vezan uz jesenji plod kestena kojim naše područje doista obiluje proširili smo ovu manifestaciju tako da će se ove godine odvijati tijekom dva dana. Danas je već tradicionalna planinarska kestenijada. Naši planinari su doista aktivni i u goste im dolaze brojni planinari iz ostalih društava iz svih krajeva Hrvatske, ali i okolnih zemalja.

Danas će biti veselo za planinare. To je jedan poseban temperament ljudi koji uživaju u prirodi i vole hodati, a upravo im je to omogućeno ovom manifestacijom. Danas mogu prošetati dobro označenim planinarskim stazama po Hrastovičkoj gori. Imaju mogućnost izabrati kraću ili dulju stazu, a uz put mogu vidjeti i neke od kulturno – povijesnih znamenitosti kao što su ostaci starog grada Hrastovice; na toj je lokaciji bio i franjevački samostan.

Da ne govorimo o bogatstvu flore kojima Hrastovička gora obiluje. Na vrhu Hrastovičke gore, naše goste očekuju glazba, zabava, branje kestena i što je najvažnije – druženje“, rekla je u subotu Ivanka Držaj, direktorica TZ grada Petrinje,a ove nedjelje , drugoga dana manifestacije dodala kako je cilj bio proširiti manifestaciju

 

 

kest-3

 

Na petrinjskom trgu okupili su se brojni izlagači, među kojima i Udruga Đeram iz Dragotinaca. O kolačima od kestena Katarina Cvetanović

 

 

kest-9

 

Predstavila je kratko i Udrugu

 

 

Uz bogatstvo zabavnog programa i ponude OPG-ovaca, Festival je obišao i pozdravio sudionike i organizatore Darinko Dumbović, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Petrinje.

 

kest-1

 

„Festival kestena danas – sutra sigurno može dati još snažniju poruku kroz onaj dio što treba koristiti a to je prirodni resurs. U tom prirodnom resursu imamo pitomi kesten koji želimo brendirati na način, ne samo da ga uberemo i da jedan dan napravimo festival kestena i pojedemo kolače, nego da podignemo na još jednu višu razinu. Ono što sam jučer vidio na Planinarskom domu je nešto što daje još snažniju poruku za domaćinstvo grada Petrinje što je organiziralo planinarsko društvo, došli su planinari iz cijele Hrvatske vidio sam tisuću ljudi. Pokazalo se da je to jedna dobra priča, da je to korištenje onog što mi ulažemo kao Grad a Centar za šljivu i kesten kojeg želimo brendirati na način kako se kandidirati, kako izvući sredstva iz europskih fondova , kako imati partnere kao što je grad Lovran.

 

kest-8

 

Uskoro idemo i u Lovran i time, također, pokazujemo ono što u budućnosti može biti kesten i, ponavljam, kesten može biti naša maslina.

 

 

Gradonačelnik je uručio i nagrade za najbolje kolače od kestena:

 

kest-10

 

Prvo mjesto osvojila je Gostionica MIS, druga je Udruga „Đeram“ ,treće mjesto pripalo je restoranu Mlinski kamen. U zabavnom dijelu programa nastupile su ŽVA Petrus, Plesni klub Petrinia, Dječji zbor HPD-a „Slavulj“, Ivo Sanković i Mr „S“, a teta Vesna je ispričala priču o kestenjaru.

 

kest-6

 

Za to vrijeme svoju biciklističku turu pod nazivom „Kesten bike“ odvozili su Bikefix53 team.

 

kest-5


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.