Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Izložba o povijesti Vojne i Banske krajine

“U boj, u boj!”

"U boj, u boj!"

U povodu Dane neovisnosti i uz godinu obilježavanja  Zrinskih te manifestaciju „Kestenijada“ u Hrvatskoj Kostajnici je postavljena izložba „Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija“. Izložbu realiziranu uz financijsku podršku Sisačko-moslavačke županije, osmislili su i izradili članovi Društva „Terra banalis“ iz Gline, koji se bave poviješću Vojne krajine. Kako je naznačeno, ovom se izložbom priključuju obilježavanju i 450. godišnjice Sigetske bitke.

 

vojna4_081016 vojna3_081016

 

Predsjednica društva, Nataša Štefanec, rekla je da postoje oko godinu i pol dana, okupljaju stručnjaka iz raznih grana, povjesničare, arheologe, restauratore i druge kako bi popularizirali kulturu i povijest Banovine. Od brojnih projekata izdvojila je i „osnivanje povijsene postrojbe koja će nositi odore iz razdoblja Vojne krajine. Na više panoa prikazane su cjeline, Prostor Vojne krajine,Vojnokrajiška sjedišta i utvrde,

Svakodnevnog života krajišnika, Oficiri, plemići, intelektualci i Krajiški otisak u urbanom krajoliku banovinskih mjesta. Između ostalih i pano na kojem su obrađena mjesta „Dubica i Jasenovac od 16. do 18. stoljeća“. Govoreći na izložbi, Marin Piletić, zamjenik Sisačko moslavačkog župana, naglasio je „ovdje se povijest ne uči, ovdje se povijest živi. Hrvatsku povijest moramo živjeti zato što je to dio naše nacionalnog identiteta“.

 

vojna1_081016 vojna5_081016-1

 

Svečanost otvaranja izložbe upotpunili su učenici Srednje škola „Ivana Trnskoga“ iz Hrvatske Kostajnice obučeni u povijenu odjeću te zbor , Ivana Kukuljevića Sakcinskog, koji djeluje petnaest godina, a za kraj svog nastupa odabrali su  pjesmu „U boj, u boj“ iz opere Nikola Šubić Zrinski od Ivana plemenitog Zajca.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.