Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Loša berbena godina u Moslavini

Elementarne nepogode u travnju i kolovozu uzrokovale velike štete

Elementarne nepogode u travnju i kolovozu uzrokovale velike štete

U poznatom moslavačkom vinogradarskom kraju berbe su ove godine započele nešto kasnije. Nakon prošlogodišnje, iznimno uspješne godine za gotovo sve vinare na ovom području, ova godina bila je nešto lošija. Uzrok tome su elementarne nepogode koje su u travnju i kolovozu uzrokovale velike štete većini onih koji se bave bilo kojim oblikom poljoprivrede.

„U mjesecu travnju dio naših trsova zahvatila je smrzavica, što je dovelo do 50% manje uroda ove godine. Srećom, vinograd imamo na više lokacija, tako da će biti dovoljno grožđa za potrebe popunjavanja kapaciteta našeg podruma, u kojem će se i ove godine među 120.000 litara vina naći škrlet, graševina, pinot bijeli i sivi, traminac…” – objasnio je Tomislav Trdenić iz Vinarije Trdenić.


berba-2


„Ovo je bila lijepa godina na pogled, ali loša u stvarnosti što je dovelo do manjka uroda od tri četvrtine u našoj vinariji. Primjerice, u jednom vinogradu nam je smrzlo 11.000 hektara u komadu. U ovim lošim uvjetima crno grožđe pokazalo se boljim od bijelog, otpornije je i puno bolje se obnavlja. Ekološka proizvodnja, koju imamo u Voloderu propala je u potpunosti od peronospore i iz tog razloga ćemo iz nje škrlet izbaciti sljedeće godine, jer uvjeti za ekološku proizvodnju u Hrvatskoj jednostavno još nisu dovoljno dobri. Imamo sreću što grožđe naših kooperanta nisu pogodile elementarne nepogode pa proizvodnja neće toliko patiti” – istaknuo je Lovro Miklaužić iz Vinarije Miklaužić.


berba-5 berba-4


Više sreće s vremenom imali su u Vinariji Tušek koju elementarna nepogoda nije pogodila.

„Mraza i tuče nije uopće bilo u našim vinogradima, pa će proizvodnja ostati na razini kao i prijašnjih godina. Naglasio bih da je ovo prva berba gdje smo mi u maloj tranziciji, pokušavamo od ovog cijelog bloka napraviti što manji prinos, jer želimo prvenstveno ići na kvalitetu, a ne kvantitetu. Najviše ćemo se koncentrirati na škrlet, jer u njemu vidimo najveći potencijal” – poručio je Tomislav Veseljak, enolog iz Vinarije Tušek.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.