Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U HGK ŽK Sisak održana radionica o uspostavi proizvođačkih organizacija

Upoznavanje poljoprivrednih proizvođača s uspostavom proizvođačkih grupa i organizacija

Upoznavanje poljoprivrednih proizvođača s uspostavom proizvođačkih grupa i organizacija

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Sisak u suradnji s Upravom za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju Ministarstva poljoprivrede RH, organizirala je radionicu Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija u poljoprivrednom i šumarskom sektoru u srijedu, 26. listopada u ŽK Sisak.

Cilj je ove radionice bio upoznati poljoprivredne proizvođače s uspostavom proizvođačkih grupa i organizacija u poljoprivrednom sektoru te postupkom podnošenja zahtjeva za potporu u okviru Mjere M09 Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.

Natječaj za navedenu potporu bit će raspisan 4. studenoga ove godine te otvoren do 16. siječnja 2017. godine. Prihvatljivi korisnici za ovu potporu su proizvođačke grupe ili organizacije priznate u razdoblju od 1. siječnja 2014. godine do 31. prosinca 2020. godine, u bilo kojem sektoru poljoprivredne proizvodnje, a u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća. Potpora može iznositi najviše 10 % vrijednosti godišnje utržene proizvodnje, odnosno ne više od 100.000 eura godišnje, bez obzira na stvarni obračun moguće potpore, istaknula je Andreja Martonja Hitrec iz Službe za bilinigojstvo Ministarstva poljoprivrede

Govorila je i o postupku priznavanja proizvođačkih organizacija. Kriteriji za priznavanje proizvođačke organizacije su da organizacija mora biti pravna osoba (zadruga, udruga ili d. o. o.) te imati najmanje sedam članova uz minimalnu vrijednost utržive proizvodnje od 3 milijuna kuna. Kriteriji su definirani Pravilnikom o priznavanju i potporama za proizvođačke organizacije (Narodne novine br. 81/15, 97/15, 100/15, 101/15, 124/15, 88/16).


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Osnovni su ciljevi proizvođačke organizacije su osigurati da je proizvodnja planirana i prilagođena potražnji, posebno u pogledu kvalitete i količine, koncentrirati ponudu i plasirati na tržište proizvode vlastitih članova uključivo one putem direktne prodaje, optimizirati troškove proizvodnje i povrat ulaganja u skladu sa standardima zaštite okoliša i dobrobiti životinja, stabilizirati proizvođačke cijene, provoditi istraživanja i razvijati inicijative o održivim metodama proizvodnje, inovativnim praksama, konkurentnosti i kretanjima na tržištu, promicati i pružati tehničku pomoć za korištenje metoda proizvodnje prihvatljivih za okoliš i tehnika proizvodnje te praksi i tehnika koje poštuju dobrobit životinja.

Jedan od uvjeta da bi proizvođačka organizacija mogla ostvariti potporu je i odobreni poslovni plan o čemu je prisutne predstavnike tvrtki udruga i ostalih institucija upoznala Darina Malekin, savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede. Prihvatljive aktivnosti u poslovnom planu su primjerice, poznavanje i prikupljanje podataka o proizvodnji članova proizvođačke organizacije, sakupljanje, sortiranje, skladištenje i pakiranje proizvodnje članova proizvođačke organizacije, centralizirano knjigovodstvo i sustav fakturiranja itd. U sklopu navedenih aktivnosti prihvatljivi su administrativni troškovi, troškovi najma, režija i uređenja uredskog prostora, troškovi pripreme proizvoda za prodaju, objedinjavanja ponude, zatim troškovi prodaje i opskrbe kupaca na veliko, kupnje informatičke opreme i tehnologije.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.