Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Zahvala darivateljima krvi!

Posljednjih godina u RH se prikupi oko 160.000 doza krvi godišnje

Posljednjih godina u RH se prikupi oko 160.000 doza krvi godišnje

Od 1953. godine 25. listopad se u Hrvatskoj obilježava kao Dan darivatelja krvi. Posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Hrvatski Crveni križ utemeljitelj je dobrovoljnog darivanja krvi u Republici HrvatskojPrva akcija dobrovoljnog darivanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku. Od tada Hrvatski Crveni križ organizira i provodi akcije darivanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

Ovaj značajni datum obilježit će i Gradsko društvo Crvenog križa Sisak. Željka Harčević

 

 

U većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija Crvenog križa na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.

 

Društva Crvenog križa organiziraju akcije dobrovoljnog darivanja krvi prema mjestima rada, školovanja i prema mjestu stanovanja.

 

 

Posljednjih se godina u Hrvatskoj prikupi prosječno oko 160,000 doza krvi godišnje, što je 3,5 davanja na sto stanovnika. Oko 15 posto dobrovoljnih darivatelja su žene, 85 posto muškarci, a 11 posto su osobe koje prvi put daruju krv.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.