Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Žrtve Baćina nisu zaboravljene

Druga po broju žrtava masovna grobnica u Hrvatskoj

Druga po broju žrtava masovna grobnica u Hrvatskoj

„Žrtve Baćina nisu zaboravljene“ . Posvjedočio je tome i  komemorativni skup  održan u Baćinu u petak, 21. listopada 2016. pod pokroviteljstvom župana Ive Žinića, a u organizaciji Općine Hrvatska Dubica i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske.

Izaslanik predsjednice Ante Deur, članovi Hrvatskog generalskog zbora, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije koje je vodio župan Ivo Žinić, hrvatska zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, izaslanstva gradova Novske, Kutine, Petrinje, Popovače, općina Majur, Jasenovac, Sunja,  izaslanstvo PU sisačko-moslavačke PP H. Kostajnica ,predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hrvatske, brojne civilne udruge, obitelji, mještani položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja .

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

U naselju Baćin nalazi se druga po broju žrtava masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, mjesto na kojemu su ekshumirana tijela 56 nevinih civila i koje je obilježeno spomen obilježjem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ono se  nalazi uz državnu cestu – DC 47, koja je paralelna s granicom Republike Hrvatske i BiH. To nisu jedine žrtve s područja općine Hrvatska Dubica, rekao je, između ostalog, načelnik općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak.

 

 

Od 1991. do kraja 1995. godine smrtno je stradalo na području Općine Hrvatska Dubica 137 osoba (od toga 39 branitelja).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ovo je druga po veličini masovna grobnica na području Republike Hrvatske, nakon Ovčare, podsjetila je i  predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske Julijana Rosandić

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ovdje je počinjen strašan zločin, naglasio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kroz povijest brojna su stradanja Hrvata, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

 

 

Krv ovih ljudi natopila je ovo hrvatsko tlo, dodaje Medved

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Generacije koje dolaze ne želimo opteretiti događajima iz 1991. godine, ali moraju znati kako je stvarana Hrvatska država, rekao je posebni savjetnik za branitelje , izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur

 

 

Općina Hrvatska Dubica, u suradnji s Ministarstvom branitelja, Ministarstvom kulture, Sisačko-moslavačkom županijom i udrugama proisteklima iz Domovinskog rata pokrenula je aktivnosti kako bi se u zgradi Hrvatskog doma u naselju Baćin uredilo potkrovlje te zgrade i u istoj postavila spomen soba Domovinskog rata – Memorijalni prostor , a sve s ciljem da se na jednom mjestu postave fotografije, nađeni predmeti, zapisi, svjedočanstva i drugo koji bi svjedočili o žrtvi koja je dana za slobodu domovine i gdje bi buduće generacije dolazile upoznati se s Domovinskim ratom.

Memorijalni prostor je u završnoj fazi, a potreban je dio multimedijskih i izložbenih eksponata, odnosno, predmeta koji su pronađeni u masovnoj grobnici, a nalaze se u Zagrebu, te je pokrenut postupak za izuzimanje sa sudske medicine.

Nakon komemoracije u župnoj crkvi u Hrvatskoj Dubici služena je sveta misa koju je predvodio biskup sisački mons. Vlado Košić.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.