Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

13. studenog 1990. rođen je World Wide Web

Jedna od najvažnijih usluga interneta

Jedna od najvažnijih usluga interneta

13. studenog 1990. s radom je započela World Wide Web (www), jedna od najvažnijih usluga interneta koja nam omogućava gledanje mnogih internetskih stranica.

World Wide Web je jedna od najkorištenijih usluga Interneta koja omogućava dohvaćanje hipertekstualnih dokumenata. Dokumenti mogu sadržavati tekst, slike i multimedijalne sadržaje a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima. Za dohvaćanje i prikaz sadržaja koriste se računalni programi koji se nazivaju web-preglednici.

Web se često pogrešno koristi kao sinonim za Internet, a zapravo predstavlja jednu uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računalne mreže. Odmah po nastajanju, a danas više nego tada, svjetska mreža bila je nepregledno more informacija koje teku, koje se mijenjaju i po obliku i po sadržaju.

Projekt kojim je počeo razvoj Weba predložili su 1990. u CERN-u engleski inženjer i znanstvenik Tim Berners-Lee i belgijski znanstvenik Robert Cailliau. U ožujku 1989. do tada nepoznati fizičar Tim Berners-Lee napisao je dokument pod nazivom “Information management: A proposal”, u njemu je opisao način prijenosa informacija putem Interneta korištenjem hiperteksta, tj. jednostavnim “klikanjem”, što je promijenilo svijet nekoliko godina kasnije. Taj je dokument bio osnova za razvoj World Wide Web-a. Njegov je šef dokument komentirao s “Nejasno, ali uzbudljivo…”.

Za svijet medija svjetska mreža bila je pravo otkriće, nešto sasvim novo u računalnom (kompjutorskom) i medijskom svijetu. Konstruirana 1990. godine u Ženevi, brzo je postala najpopularniji servis interneta, njegov najkorisniji segment. Viziju mrežnog povezivanja svijeta najavio je Sen Simon, veliki pobornik tehnološkog napretka, tvrdeći da će upravljanje strojevima biti prioritet društvenog progresa.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.