Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

14. studenog 1838. rođen je August Šenoa, najutjecajniji hrvatski pisac 19. stoljeća

Istinski tvorac moderne hrvatske književnosti i prvi pravi hrvatski romanopisac

Istinski tvorac moderne hrvatske književnosti i prvi pravi hrvatski romanopisac

August Ivan Nepomuk Eduard Šenoa rođen je u Zagrebu na današnji dan 1838. godine. Bio je hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik, kritičar i pisac podlistaka.

Najutjecajniji je i najplodniji hrvatski pisac 19. stoljeća i istinski tvorac moderne hrvatske književnosti – dovoljno je reći da je prvi pravi hrvatski romanopisac (djelo Petra Zoranića, Planine, samo uvjetno možemo nazvati romanom), autor opsežnoga korpusa romana, toga egzemplarnoga žanra suvremene literature, inovator proze i tvorac razvijenoga urbanoga jezičnoga standarda (često je naglašavana Šenoina uloga kao jezikotvorca, čovjeka koji je više učinio za elastičnost i izražajnost suvremenoga hrvatskoga jezika od legije rječnikopisaca i purističkih savjetodavaca).

Zbog njegove veličine i udjela kojeg je imao u hrvatskoj književnosti, razdoblje oko njegove smrti naziva se Šenoino doba. August Šenoa umro je  13. prosinca 1881. u Zagrebu od posljedica upale pluća koju je zaradio dok je kao gradski senator skrbio za unesrećene u Velikom potresu 1880. godine.


0000927880_l_0_oh88bs


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.