Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

9. studenog 1989. probijen je Berlinski zid

Čelnici Istočne Njemačke dopustili građanima slobodan prolaz na zapad

Čelnici Istočne Njemačke dopustili građanima slobodan prolaz na zapad

Na današnji su dan 1989. godine vodeći ljudi Demokratske Republike Njemačke (Istočne Njemačke) donijeli odluku da dopuste svojim građanima slobodan prolaz na zapad. Odluka je trebala stupiti na snagu sljedećeg dana.

Zadatak da objavi odluku javnosti dobio je Günter Schabowski, partijski šef istočnog Berlina. On, međutim, nije prisustvovao sjednici na kojoj je donesena odluka pa nije znao da ona treba stupiti na snagu tek sljedećeg dana. Na konferenciji za novinare pročitao je pismenu odluku naglas. Novinari su ga pitali od kad se odluka primjenjuje. On, je zbunjen, odgovorio da stupa na snagu odmah.

Zapadnonjemačke TV-postaje odmah su objavile tu senzacionalnu vijest. Budući da su Istočni Nijemci također gledali te vijesti oduševljeno su pohitali na granične prijelaze. Tamo su ih neobavješteni stražari zaustavili. Pritisak na stražare bio je velik, pa su oni zvali svoje nadređene da saznaju što im je činiti. Dobivali su različita uputstva, no nisu mogli zaustaviti gomilu koja je željela prijeći granicu. Budući da nitko od partijskih čelnika nije želio donijeti odluku o primjeni sile, naposljetku je gomila propuštena.

Na drugoj strani su ju dočekali oduševljeni stanovnici zapadnog Berlina, sa šampanjcem i usklicima. Stanovnici obje strane Berlina uskoro su se počeli penjati na zid i plesati po njemu. Neki su ubrzo donijeli i čekiće i dlijeta i počeli trgati zid i odnositi komade za uspomenu. Zanimljivo je da današnji dan nije praznik u Njemačkoj, i to samo zato što se istoga dana 1938. godine dogodila zloglasna Kristalna noć kad su napadnuti mnogi Židovi u Njemačkoj.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.