Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: Surogatstvo je oblik modernog ropstva

“Surogatstvo se niti malo ne razlikuje od trgovine ljudima”

"Surogatstvo se niti malo ne razlikuje od trgovine ljudima"

„Surogatstvo se niti malo ne razlikuje od trgovine ljudima jer ono u svojoj biti jest kupoprodajni ugovor koji djecu tretira kao robu koja se kupuje i prodaje, a žensko tijelo i ženine reproduktivne funkcije daje u najam“, kazala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pozdravljajući prisutne na radnom doručku o surogatstvu kojeg je za kolege zastupnike organizirala u utorak, 8. studenoga u suradnji s organizacijom „Europa za obitelj“ (Europe for Family).

Nakon što je Vijeće Europe odbacilo mogućnost legalizacije surogat majčinstva, Petir tako nastavlja ovo pitanje održavati na dnevnom redu Europskog parlamenta kako bi i Europski parlament, koji je u jednoj svojoj rezoluciji ovu praksu već osudio, poduzeo konkretne korake za trajnu i potpunu zabranu surogatstva.

Petir EPP

Na radnom doručku govorile su psihologija i psihoterapeutkinja Anne Schaub-Thomas i pravnica dr. sc. Aude Mirković.

Schaub-Thomas je svoje predavanje fokusirala na psihološkim aspektima. Govorila je o snažnoj povezanosti između majke i djeteta koja se razvija već tijekom trudnoće i opasnostima kojima surogat majčinstvo, tj. razdvajanje djeteta od njegove majke narušava upravo tu, za razvoj djeteta prijeko potrebnu vezu jer se dijete od svojih prvih tjedana začeća polako počinje vezati uz majku razvijajući osjete koje identificira s majkom. “Izlaganje nerođenog djeteta zbunjujućem okruženju kako bi ga se odvojilo od žene koja ga je nosila u svojoj utrobi devet mjeseci i za koju se vezao predstavlja za dijete traumatično iskustvo koje mnogi psiholozi i pedopsihijatri smatraju i velikom traumom u ranom životu djeteta“, rekla je Schaub-Thomas.

Mirković je govorila o pravnim aspektima surogatstva. Prije svega je naglasila kako je surogat majčinstvo opasno te narušava principe i vrijednosti Europske unije. Ono se protivi Povelji o temeljnim pravima EU koja jasno i nedvojbeno u svom prvom članku kaže da je ljudsko dostojanstvo nepovredivo. „Surogatstvo je oblik modernog ropstva“, kazala je Mirković referirajući se i na Ženevsku konvenciju i deklaraciju o ljudskim pravima te onu o pravima djeteta. „Objekt surogat-ugovora nije isporuka robe ili usluge, već samo dijete“, rekla je Mirković objašnjavajući da nema sumnje da se ovdje radi o trgovini ljudima.

Petir naglašava kako je surogat majčinstvo nova rastuća prijetnja društvu, ideja koja se izrodila i koja se temelji na misli da su žensko tijelo i ženski organi tržišnog karaktera te da kao dobro ili usluga, uz izdvajanje stanovite svote novca, mogu biti dostupni za upotrebu.

„Nužno je stoga aktivno djelovati u sprječavanju stvaranja međunarodnog reproduktivnog tržišta“, ističe Petir iznoseći zabrinjavajuće podatke koji pokazuju da je primjerice u Velikoj Britaniji, od 2008. do 2014. godine broj djece rođene putem surogatstva porastao za čak 255%, dok je potražnja za surogat majkama prešla 180% u razdoblju od 2011. do 2014. godine. Vrijednost tog tržišta procjenjuje se na milijarde dolara. Prema podacima dostupnim na stranicama agencija i klinika koje online putem vrbuju surogat majke, ukupni troškovi postupka procjenjuju se na oko 120 tisuća USD. Od toga iznosa majka dobije između 12 i 25 tisuća USD što podijeljeno s trajanjem trudnoće daje frapantan podatak da je surogat majčinstvo plaćeno pola dolara po satu kroz 9 mjeseci trudnoće.

Surogat majčinstvo je degradirajuća praksa koja narušava ljudsko dostojanstvo i koja sa sobom nosi čitav niz poteškoća kako za majku, tako i za dijete. Narušava tradicionalne obiteljske odnose i veze majke i djeteta. „Tim činom narušava se samopoštovanje žene – izopačuje se njezina vrijednost i vrijednost njenog tijela. Reprodukcija postaje mehanički proces, a tijelo žene i njeni reproduktivni organi ništa drugo doli roba dostupna za iznajmljivanje, što je neprihvatljivo“, ističe Petir.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.