Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Podsjetnik na dane obrane Vukovara

Promocije dvije knjige o borbama za Vukovar

Promocije dvije knjige o borbama za Vukovar

Promocije dvije knjige o borbama za Vukovar, knjige „58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca”  Damira Markuša iz Kutine i Vukovarca Damira Plavšića  „Ne plači, moj dobri anđele”, održana u Novskoj, nikoga nije ostavilo ravnodušnima.

Zanimanje je bilo veliko, do zadnjeg mjesta ispunjena dvorana, scenski prikaz uz fotografije, video i zvučne zapise, čitanje ulomaka iz obje knjige, podsjetnik na dane obrane Grada heroja, borbe u kojima su sudjelovali i autori.

 

markus_161116_1

 

Kazali su, napisali su knjige „kako da ono što se činilo za spas Vukovara ne padne u zaborav“, a pozvali su i sve hrvatske branitelje da o tim ratnim danima zapisuju svoja sjećanja. Prvi put braniteljsko scenska predstava uz promociju knjiga je izvedena u Vukovaru, a od tada  81 put, u mnogim mjestima u Hrvatskoj, a autori su dobili pozive i iz drugih zemalja i kontinenata.

 

markus_161116_4

 

Memoarska knjiga Damira Markuša koji je s nepune 23 godine sa skupinom od 53 pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga HOS-a, branio Vukovar, ranjavan je više puta, djelo je od posebnog povijesnog značenja i knjiga koja iznosi činjenice o jednoj postrojbi HOS-a i njezinu ratnom putu. Od ove skupine vitezova HOS-a dvadeset petorica su tijekom borbi poginula, trojica se vode kao nestali, a troje ih je umrlo nakon Domovinskog rata. Markuš o pristupu pripremi knjige

 

 

Tekstove su čitali Danijela Pauković, profesorica i Damir Plavšić, autor, a u scenskom prikazu sudjelovali su i članovi KUD-a  „Šubić“ Novska.

 

markus_161116_3


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.