Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Svega s 30% OPG-a upravljaju žene

Petir: “Naš je cilj da ruralna područja ostanu dinamična i živa”

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (EPP) predstavila je jučer na zajedničkoj sjednici Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta u Bruxellesu Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnom prostoru. Na izvješću je radila zajedno s zastupnicom Mariom Lidiom Senra Rodriguez (GUE).

Petir je istaknula da se uvjeti života na selu razlikuju između država članica, no tipično za većinu ruralnih sredina jest da nemaju adekvatnu društvenu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu kao niti usluge  koje su nužne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. “Nedostatak osnovnih uvjeta na selu kao i kriza u poljoprivredi razlog su odlaska mladih sa sela što ima direktan utjecaj na provođenje poljoprivredne politike i smanjuje potencijal ruralnih područja”, rekla je zastupnica Petir.

Petir EPP
Dodala je da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva glavni nositelji poljoprivredne proizvodnje, a da svega s oko 30% njih upravljaju žene te je stoga pozvala na korištenje instrumenta iz Europskog fonda ruralnog razvoja koji omogućava da se uvede potprogram za žene poljoprivrednice što niti jedna država članica do sada nije učinila. Upozorila je kako žene na selu nisu homogena skupina, već se bave različitim aktivnostima te uz to brinu i o obitelji, mladim i starim članovima, a taj njihov rad je nerijetko nevidljiv što se odražava i na njihova socijalna prava, stoga je Petir stava da države članice trebaju u potpunosti provesti postojeće zakonodavne akte kako bi se izbjeglo nejednako postupanje i diskriminacija žena. Značajan broj žena na selu nema zdravstveno i mirovinsko osiguranje, nema plaćeni porodiljni dopust, nema mirovinu, a ako je i ima onda je bitno niža od mirovine muškarca, dok gotovo 50% ruralnih žena ne ide na godišnji odmor i nema dovoljno instrumenata kako bi uskladilo privatni i poslovni život.

“Žene u ruralnim područjima svoju multifunkcionalnu ulogu pokazuju vodeći brigu o proizvodnji hrane, očuvanju tradicionalnih znanja i vještina, vodeći brigu o kulturnom identitetu te o zaštiti okoliša i taj njihov doprinos mora biti prepoznat jer one u bitnom doprinose gospodarskom i društvenom razvoju ruralnih područja”, rekla je Petir. Istaknula je da je važno da države članice osiguraju potpunu informaciju o instrumentima financiranja koji su ženama u ruralnom području na raspolaganju kroz europske fondove kako bi se uspostavili bolji životni i radni uvjeti za njih, uključujući i pristup obrazovanju te povoljnim kreditima za poduzetnice i nositeljice obiteljskih gospodarstava.

“Naš je cilj da ruralna područja ostanu dinamična i živa, da se s njima gospodari na održiv način te da i dalje proizvode kvalitetnu hranu za europsko stanovništvo, stoga je doprinos žena nužan da bi te ciljeve ostvarili”, zaključila je zastupnica Petir prilikom predstavljanja izvješća o ruralnim ženama u Europskom parlamentu.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.