Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

U Sisku održano 4. nacionalno natjecanje u čitanju naglas

Cjelukupni je program bio prožet motivima „Priča iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić

Cjelukupni je program bio prožet motivima „Priča iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog knjižničarskog društva – Komisije za knjižnične službe i usluge za djecu i mladež, Sisačko-moslavačke županije i grada Siska održano je 17. i 18. studenoga u gradu Sisku četvrto nacionalno Natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola.

Natjecanje je svečano otvoreno u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku uz predstavu „Šuma Striborova“ polaznika Dramskog studija „Kockica“ dok je drugoga dana program obogaćen lutkarskom predstavom „Kako je Potjeh tražio istinu“ polaznika dramske grupe Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće. Obje su predstave nastale pod umjetničkom palicom Dubravke Granulić. Cjelukupni je program bio prožet motivima „Priča iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić slaveći tako 100. godišnjicu od objavljivanja prvoga izdanja Priča.


dsc_0874 img_9526


U mlađoj kategoriji (3., 4. i 5. razred) sudjelovali su predstavnici 14 županija, a u starijoj (6., 7. i 8. razred) 13 županija Republike Hrvatske. Došli su u pratnji svojih mentora s ciljem osvojiti što bolje mjesto predstavljajući svoju omiljenu knjigu te čitajući ulomak iz nje.

O samome nastupu odlučivali su članovi Prosudbenih komisija – u mlađoj su kategoriji to bili Ljiljana Sabljak, magistrica informacijskih znanosti, knjižničarska savjetnica; Irina Čulinović, poznata radijska i televizijska voditeljica; Natalija Dragoja, voditeljica pedagoško-animacijskih aktivnosti za djecu i mlade u KGZ; Patrik Sladović, pobjednik je 3. nacionalnog Natjecanja u čitanju naglas u mlađoj kategoriji, a u starijoj Kristina Čunović, voditeljica je Županijske matične službe Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu i koordinatorica je prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“; Maja Brajko-Livaković, književnica i članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade; Marko Hergešić, nakon završene Akademije dramske umjetnosti radi kao slobodni umjetnik; Marko Sekulić, pobjednik je 3. nacionalnog Natjecanju u čitanju naglas u starijoj kategoriji.


dsc_0970 img_9251


Rad je komisiji ove godine bio izuzetno težak, jer su se natjecatelji odlično pripremili za svoje nastupe koji su bili zanimljivi, kreativni i naposljetku jedinstveni. Ipak, članovi Komisije odabrali su najbolje od najboljih pa su rezultati ovogodišnjega Natjecanja:

Mlađa kategorija

1. mjesto: Ana Marija Savić (Vukovarsko-srijemska županija) – mentorica Mirna Pavić
2. mjesto: Matea Majdandžić (Dubrovačko-neretvanska županija) – mentorica: Tea Kompar Jerković
3. mjesto: Luka Azinović (Zagrebačka županija) – mentorica: Davorka Facko-Vnučec
Nagrada publike: Ivor Muješić (Istarska županija) – mentorica: Amadea Draguzet

Starija kategorija

1. mjesto: Marija Ljubica Nosić (Požeško-slavonska županija) – mentorica: Alenka Šljivečka
2. mjesto: Nina Kovačević (Vukovarsko-srijemska županija) – mentorica: Irena Mataković
3. mjesto: Meri Prka (Bjelovarsko-bilogorska županija) – mentorica: Tanja Grbavac
Nagrada publike: Sara Roginić (Sisačko-moslavačka županija) – mentorica: Diana Kutnjak


img_9373 img_9526


Osim samoga sudjelovanja u Natjecanju, predstavnici svih županija sa svojim su mentorima prošetali gradom Siskom upoznajući njegove prirodne i povijesne ljepote i znamenitosti, a Večerom kod Stribora zaokruženo je zajedničko druženje natjecatelja uz slapanje novih prijateljstava, razmjenu dojmova i iskustava.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.