Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Bonifacijev Božić u Zbjegovači

Plemenitost u Zbjegovači, rodnom selu sl. Božjega Bonifacija Pavletića

Plemenitost u Zbjegovači, rodnom selu sl. Božjega Bonifacija Pavletića

U Zbjegovači, rodnom selu  Sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića na najljepši način već petu godinu oživljava se uspomena na njegovo djetinjstvo. Bilo je tako i u subotu 17. prosinca.

Dionici toga su učenici matičnih osnovnih škola s područja grada Kutine. Izložbom božićnih jaslica donose radosni ugođaj ususret Isusovom rođenju. Spominju se na taj način Družbe Sinova Bezgrješne, a kojoj je mladi postolar Ivan prihvativši redovništvo najdosljednije služio. Posebno je kao istinski svjedok Evanđelja skrbio prema najbolesnijima i napuštenoj djeci potrebite roditeljske  ljubavi. Naime ta Družba upravo toj djeci priređivala bi radost Božića izradom jaslica.


zbj-_-1


Bogati sadržaj stvoren iz različitog materijala danas u Saronnu (nedaleko Milana) matici Družbe, čini jedan od najljepših muzeja jaslica Dio tog bogatstva prikazan je 2008. godine i u Galeriji kutinskog Muzeja Moslavine. Bio je to poticaj za priredbu „Bonifacijev Božić u Zbjegovači“, ali u kojemu će jaslice biti izrađene rukama djece, točnije dobno onih Bonifacijevih godina,  kada je živio svoje moslavačko djetinjstvo. I zaista iz  godine u godinu mala Zbjegovača svjedoči o veličini malenih.

Ove godine jaslice su rađene u zadanom materijalu – papiru. Nije bio lak odabir u dvije kategorije  za najuspješnije, naglasio je član Povjerenstva kutinski slikar Ivica Bilandžić. Nije fraza već iskrena prosudba da je zajedničko ime prikazanim jaslicama Prijateljstvo.


zbj-drama


Okupile su ne samo učenike već njihove učitelje i roditelje, ali i brojne druge među kojima i prve osobe grada Kutine gradonačelnika Andriju Rudića i njegovoga zamjenika Damira Petravića. I još nešto, izvrsni domaćin je OŠ iz Banove Jaruge, točnije PŠ Zbjegovača i ne samo prostorom.

Naime, učionica uoči otvorenja izložbe postaje i pravom kazališnom pozornicom u kojoj učenici iako ih ima tek desetak znalački daju scene bliske Bonifacijevom životu. Perom, režijom i scenografijom donosi ih njihova učiteljica Sanja Rašo Čar.


zbjegovala-16-1


Najdosljedniji u promicanju Bonifacijeva života p. Mariano Passerini i č. Mirjam  Kuštreba  objavili su da su jaslice od ove godine prodajne. Dakako  taj čin je s poslanjem koje odgovara Bonifacijevu životu u žrtvi i skrbi za potrebite.. Sav prihod namijenjen je za  odjeljenje  učenika s posebnim potrebama u OŠ Zvonimira Franka u Kutini.


 Tekst: Dragutin Pasarić, Foto: Nikola Blažeković


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.