Ostalo

Bonifacijev Božić u Zbjegovači

Plemenitost u Zbjegovači, rodnom selu sl. Božjega Bonifacija Pavletića

Plemenitost u Zbjegovači, rodnom selu sl. Božjega Bonifacija Pavletića

U Zbjegovači, rodnom selu  Sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića na najljepši način već petu godinu oživljava se uspomena na njegovo djetinjstvo. Bilo je tako i u subotu 17. prosinca.

Dionici toga su učenici matičnih osnovnih škola s područja grada Kutine. Izložbom božićnih jaslica donose radosni ugođaj ususret Isusovom rođenju. Spominju se na taj način Družbe Sinova Bezgrješne, a kojoj je mladi postolar Ivan prihvativši redovništvo najdosljednije služio. Posebno je kao istinski svjedok Evanđelja skrbio prema najbolesnijima i napuštenoj djeci potrebite roditeljske  ljubavi. Naime ta Družba upravo toj djeci priređivala bi radost Božića izradom jaslica.



Bogati sadržaj stvoren iz različitog materijala danas u Saronnu (nedaleko Milana) matici Družbe, čini jedan od najljepših muzeja jaslica Dio tog bogatstva prikazan je 2008. godine i u Galeriji kutinskog Muzeja Moslavine. Bio je to poticaj za priredbu „Bonifacijev Božić u Zbjegovači“, ali u kojemu će jaslice biti izrađene rukama djece, točnije dobno onih Bonifacijevih godina,  kada je živio svoje moslavačko djetinjstvo. I zaista iz  godine u godinu mala Zbjegovača svjedoči o veličini malenih.

Ove godine jaslice su rađene u zadanom materijalu – papiru. Nije bio lak odabir u dvije kategorije  za najuspješnije, naglasio je član Povjerenstva kutinski slikar Ivica Bilandžić. Nije fraza već iskrena prosudba da je zajedničko ime prikazanim jaslicama Prijateljstvo.



Okupile su ne samo učenike već njihove učitelje i roditelje, ali i brojne druge među kojima i prve osobe grada Kutine gradonačelnika Andriju Rudića i njegovoga zamjenika Damira Petravića. I još nešto, izvrsni domaćin je OŠ iz Banove Jaruge, točnije PŠ Zbjegovača i ne samo prostorom.

Naime, učionica uoči otvorenja izložbe postaje i pravom kazališnom pozornicom u kojoj učenici iako ih ima tek desetak znalački daju scene bliske Bonifacijevom životu. Perom, režijom i scenografijom donosi ih njihova učiteljica Sanja Rašo Čar.



Najdosljedniji u promicanju Bonifacijeva života p. Mariano Passerini i č. Mirjam  Kuštreba  objavili su da su jaslice od ove godine prodajne. Dakako  taj čin je s poslanjem koje odgovara Bonifacijevu životu u žrtvi i skrbi za potrebite.. Sav prihod namijenjen je za  odjeljenje  učenika s posebnim potrebama u OŠ Zvonimira Franka u Kutini.


 Tekst: Dragutin Pasarić, Foto: Nikola Blažeković


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version