Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Gradonačelnici i načelnici iz SMŽ traže povećanje rudne rente!

S trenutnih 10 na 12 ili 15 posto

S trenutnih 10 na 12 ili 15 posto

Načelnici nekoliko općina i gradova s područja Sisačko- moslavačke i Zagrebačke županije zatražili su od Vlade povišenje rudne rente koju od Ine primaju kao naknadu za eksploataciju nafte i plina s bušotina na svome teritoriju. Prema njihovoj inicijativi rudna renta bi se trebala povećati s trenutnih deset posto tržišne vrijednosti eksploatiranih količina na 12 ili 15 posto koliko iznosi u usporedivim državama u  okruženju. Gradonačelnik Popovače Josip Mišković:

 

 

p1180919

 

Osim povećanja iznosa rudne rente, sporna je i njena raspodjela. Trenutno najveći dio, čak 50% odlazi državi, 30% dobivaju jedinice lokalne samouprave, dok je 20% namijenjeno regionalnoj upravi. Gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš zatražio je promjenu takvog omjera:

 

 

p1180925

 

Na sastanku održanom u zgradi Gradske uprave Grada Popovače donesen je i zaključak da se Ministarstvu financija te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike uputi dopis sa zahtjevom za sastanak s nadležnim ministrima. Uz to, sudionici sastanka istaknuli su kako inicijativa ima podršku i drugih županija koje značajne prihode ostvaruju od iskorištavanja naftnih nalazišta kao što su Koprivničko- križevačka, Bjelovarsko- bilogorska i Vukovarsko- srijemska županija.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.