Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

INTERVJU: Ivo Žinić – župan SMŽ

“Božić i Novu godinu provest ću s obitelji i prijateljima”

Prilika je osvrnuti se na 2016. godinu. Izazovi s kojima ste se susreli, odluke oko kojih ste dvojili, ali ih ipak uspješno proveli?

Ova je godina za Sisačko-moslavačku županija bila vrlo uspješna. Uspjeli smo u svome nastojanju da postanemo najuspješnija županija u povlačenju sredstava iz EU fondova. Stvorili smo vrlo stručnu ekipu i sjajnu razvojnu agenciju. Zahvaljujući SIMORI, ali i djelatnicima Sisačko-moslavačke županije ove smo godine kroz razne projekte povukli 471 milijun kuna. Plan nam je u slijedećoj godini još više poraditi na povlačenju sredstava iz EU fondova.

Pod bor svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije stavljamo mnogo projekata kojima smo im poboljšali život. Obnovili smo kilometre prometnica, obnovili škole i domove zdravlja, uvodimo tople obroke u sve škole, poboljšavamo zdravstveni standard te smo u stotinama slučajeva pomogli socijalno najugroženijim kategorijama stanovnika naše županije. Kroz poticaje, stipendije, subvencije i bespovratne potpore i dalje pomažemo mladima, poduzetnicima, udrugama, braniteljima, umirovljenicima i svima koji na bilo koji način doprinose razvoju i poboljšanju života u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Koje biste realizirane projekte istaknuli kao najznačajnije ?

Među najvažnijima je projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta koji je vrijedan gotovo 150 milijuna kuna, a poljoprivrednicima će se na uporabu vratiti oko 2000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Iduće godine u našoj županiji više neće biti minski sumnjivih poljoprivrednih površina te će nam prioritet biti razminiranje 60 četvornih kilometara šumskih površina.

Iznimno sam ponosan i na upravo odobreni projekt izgradnje središnjeg bolničkog paviljona u sisačkoj Općoj bolnici. Iz EU fondova ćemo za njegovu izgradnju povući 70 milijuna kuna bespovratnog novca.

Važno je spomenuti i projekt Kupujmo lokalno koji za cilj ima pomoći lokalnih proizvođačima u plasmanu njihovih proizvoda.

U 2016. godini odlučili smo se i za uvođenje mjera pronatalitetne politike. Spletom nekoliko mjera potiče se mlade obitelji da imaju troje i više djece. To je naš skroman doprinos zaustavljanju trenda strmoglavog pada nataliteta, što je posebno uočljivo u našoj županiji. Tako smo uveli financijske potpore od 3 tisuće kuna za svako treće i iduće dijete, sufinanciramo 50% školske kuhinje za svako dijete koje dolazi iz obitelji s troje i više djece, a osiguravamo im i srednjoškolske i studentske stipendije. Obitelji s troje i više djece imaju i 50% popusta na turističke pakete u našim Top Termama Topusko.

Godina pred nama je izborna godina. Planovi za 2017., što će donijeti građanima i poboljšanju kvalitete života, a na što Vi kao župan možete utjecati?

I iduća godina donosi nam brojne izazove i projekte. Najveća ulaganja Sisačko-moslavačka županija ostvarit će u području zdravstva i školstva. Planiramo započeti izgradnju središnjeg bolničkog paviljona u Općoj bolnici Sisak, završiti Dom za starije osobe u Glini te otvoriti vrata dviju novih škola – osnovne škole u Popovači i srednje strukovne škole u Sisku. Posebnu brigu vodimo o razvoju gospodarstva i poljoprivrede, a posebno se ponosimo svojim projektom „Kupujmo lokalno“. Riječ je o mreži trgovina diljem Sisačko-moslavačke županije koje nude proizvode isključivo domaćih OPG-ova. Preko 450 izvornih vrlo kvalitetnih domaćih proizvoda možete nabaviti u trgovinama u našoj županiji, a slijedeće godine planiramo otvoriti nekoliko prodavaonica u Zagrebu i na nekoliko atraktivnih lokacija u Hrvatskoj.  Cilj nam je ojačati ovu mrežu, ali i malim domaćim proizvođačima omogućiti prodor u veće distributivne centre.

Pred nama je još mnogo posla, no znam da ćemo uspjeti u svemu što smo zacrtali, a jamstvo za to su stručan i sposoban tim ljudi kojima sam na čelu.

Gdje ćete dočekati Novu godinu?

Božić i Novu godinu dočekat ću u krugu obitelji i prijatelja. U ovo doba godine, unatoč svim poslovnim obvezama, uvijek nastojim odvojiti dovoljno vremena za svoju obitelj.

Na kraju Vaša čestitka…

Svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije želim miran i blagoslovljen Božić. Želim im i da novu 2017. godinu dočekaju u veselju te da im donese mnogo zdravlja, ljubavi i blagostanja.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.