Ostalo

INTERVJU: Josip Mišković – Investicije i samo investicije jedini su recept za bolje sutra!

“Novu godinu dočekat ću sa svojim sugrađanima na popovačkom Trgu”

Gradonačelnik Grada Popovače, Josip Mišković, u svom je kraju poznat kao radoholičar. Svoj posao čelnog čovjeka ovog mladog Grada shvaća jako ozbiljno, kao služenje sugrađanima i pomaganje u ostvarivanju kvalitetnijeg života. O tome kako je zadovoljan učinjenim u protekloj godini, koji su projekti, zasad, ostali samo želja i kako će dočekati Novu godinu, otkrio je u kratkom intervju za portal Radija Quirinus.

Prilika je osvrnuti se na 2016. godinu. Izazovi s kojima ste se susreli, odluke oko kojih ste dvojili, ali ih ipak uspješno proveli. Koje biste realizirane projekte istaknuli kao najznačajnije?

Glavnina aktivnosti Grada Popovače tijekom proteklog razdoblja bila je usmjerena na neposredno sudjelovanje u realizaciji kapitalnih investicija na području Grada Popovače. Prije svega nastavljeno je kontinuirano praćenje izvedbe radova na novoj osnovnoj školi sa sportskom dvoranom u Popovači, kao što je i nastavljena koordinacija aktivnosti na realizaciji izgradnje pješačke staze  i oborinske kanalizacije u Zagrebačkoj ulici u Voloderu i sanitarno-fekalne kanalizacije sa pješačkom stazom u Ulici sv. Barbare u Voloderu.

Sudjelovalo se i u realizaciji i niza drugih infrastrukturnih projekata kao što su precrpna stanica u Voloderu, pješačke staze u Sisačkoj ulici u Popovači te Zagrebačkoj ulici u Donjoj Vlahiničkoj, proširenje i izmjena javne rasvjete, dovršetak izgradnje vodovodne mreže u gornjojelenskim ulicama Paklenica i Novo Brdo, izgradnja malonogometnog igrališta u Strušcu, održavanje i modernizacija nerazvrstanih cesta gdje se ističe postavljanje tri kilometra novog asfalta.  Tijekom 2016. godine nije zanemareno niti  uređenje društvenih objekata među kojima se posebno ističe postavljanje krovišta na vatrogasnom spremištu u Podbrđu, uređenje i opremanje Pučkog doma u Osekovu te Potoku. Jedna od značajnijih inicijativa u proteklom periodu svakako jest i uređenje prostora bivšeg skladišta Lonie d.d. u središtu Popovače gdje je predviđeno pozicioniranje gradske tržnice, a aktivno se sudjelovalo i u koordinaciji provedbe redovnog održavanja cesta i javnih površina i groblja te košnje bankina.

Značajni napori nastavili su se ulagati u poticanje gospodarske djelatnosti na ovom području, kako kroz stvaranje potrebnih infrastrukturnih pretpostavki, tako i kroz provedbu poticajnih mjera (subvencije na poduzetničke kredite, sufinanciranje novih zapošljavanja), ali i ostvarivanjem neposrednih kontakata s potencijalnim ulagačima. Jedan od rezultata ove aktivnosti jest  dolazak tvrtke Zagrebački prometni zavod d.o.o. u Gospodarsko- proizvodnu zonu Mišička gdje nedavno započinje realizaciju svog poslovnog projekta.

Izniman trud Grad Popovača ulaže u apliciranje niza planiranih projekata za (su)financiranje iz europskih i domaćih izvora.

Kroz svakodnevnu neposrednu komunikaciju s građanima, u okviru raspoloživih mogućnosti osigurava se pomoć u rješavanju izraženih problema pri čemu je i dalje evidentan rast broja socijalno ugroženih građana. Pred Povjerenstvom za socijalnu skrb kao savjetodavnim tijelom gradonačelnika nalazi se sve veći broj zahtjeva za jednokratne socijalne pomoći za plaćanje troškova režija, nabavku lijekova i osnovnih životnih potrepština. Grad je nastavio subvencionirati troškove prijevoza odnosno smještaja i prehrane učenicima srednjih škola u učeničkim domovima, a povećan je i cenzus za financiranje troškova prehrane učenika osnovnih škola u školskoj kuhinji. I ove godine prigodno su nagrađeni učenici osnovne škole koji su ostvarili iznimne rezultate na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Rezimirajući naš rad u 2016. godini, zahvaljujem na suradnji svima koji su kroz svoj angažman dali doprinos kvalitetnom i odgovornom izvršavanju povjerenih nam zadaća.

Godina pred nama je izborna godina. Planovi za 2017., što će donijeti građanima i poboljšanju kvalitete života, a na što Vi kao gradonačelnik  možete utjecati?

Najznačajnije investicije planirane u 2017. godini odnose se na dovršetak izgradnje odnosno opremanje nove osnovne škole sa športskom dvoranom u Popovači te radovi vezani za aglomeraciju čije je projektiranje završeno ove godine. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti oko 170 milijuna kuna u što je uključen i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Potok.Među ostalim važnim projektima ističe se proširenje Dječjeg vrtića u Popovači, izgradnja vodovodne mreže u Moslavačkoj Slatini, izgradnja mosta i spojne ceste Kolodvorska- Sisačka ulica, uređenje i izgradnja pjašačkih staza, izgradnja kružog toka u Sisačkoj ulici, unapređenje energetskih uvjeta Pučkih domova u naseljima Donja Gračenica, Osekovo i Stružec te zgrade buduće tržnice u središtu Popovače.

Navedeni će se objekti nominirati na Natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za sanaciju krovišta i stolarije Grad Popovača također planira nominirati i projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete za koji je pripremljena dokumentacija, kao i uređenje reciklažnog dvorišta. Kada je riječ o poticanju razvoja turističke djelatnosti na ovom području, Grad Popovača i u 2017. godini nastavlja stavljati naglasak na izgradnju i uređenje Prijamnog centra na ulazu u Park prirode Lonjsko polje u Osekovu koji je prijavljen za financiranje iz EU fondova. Proračunom za 2017. godinu Grad Popovača će u cilju povećanja zdravstvenog standarda na ovom području osigurati sredstva za sufinanciranje usluga labaratorija u popovačkoj Bolnici, logopeda, fizikalne terapije te nabavke opreme za potrebe ZZJZ SMŽ. Sredstva za potpore u području školstva, socijalnih potreba, poljoprivrede kao i aktivnosti udruga planiraju se zadržati na ovogodišnjoj razini, a iste će biti usmjerene na one djelatnosti koje su u proteklom razdoblju potvrdile svoj razvoj i napredak.Iduće godine Komunalni servisi Grada Popovače preuzimaju upravljanje stočnim sajmom, tržnicom te grobljima i mrtvačnicama.

Grad će izdvojiti sredstva za početno opremanje poduzeća, a ubuduće će, vjerujemo, oni iz vastitih prihoda osigurati pozitivno poslovanje. Pri izradi Nacrta Proračuna osnovna misao vodilja bila je stvoriti pretpostavke kvalitetnim uvjetima za život kako bi se mladi zadržali na ovom području. Definirani Plan smatramo realnim. Nismo prezeduženi grad i milijun kuna izdvajanja na godišnjoj razini za podmirivanje kredita za izgradnju dvorane ne predstavlja nam kočincu u razvoju. Nadamo se kako mjere porezne reforme neće rezultirati značajnim padom prihodovne strane, a očekujemo i pravedniju raspodjelu sredstava naknade za rudnu rentu i u tom smo smislu već pokrenuli određene inicijative.

Kako su se blagdani slavili u vašoj obitelji i koju poruku za vas nosi Božić?

Božić za moju obitelj nosi poruku mira i zajedništva, a slavili se se uz tradicionalne običaje.

Gdje ćete dočekati Novu godinu?

Kao i prijašnjih godina, Novu godinu dočekat ću sa svojim sugrađanima na popovačkom Trgu uz Tamburaški sastav PRIMA BAND i vatromet.

Na kraju Vaša čestitka…

U očekivanju Božića i Nove godine, u ime svojih suradnika i u svoje osobno ime svim građankama i građanima Grada Popovače želim obilje mira, zdravlja, razumijevanja i uspjeha!

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version