Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

INTERVJU: Kristina Ikić Baniček – gradonačelnica Grada Siska

“Godinu su obilježili brojni izazovi, ali i postignuća”

Prilika je osvrnuti se na 2016. godinu. Izazovi s kojima ste se susreli, odluke oko kojih ste dvojili, ali ih ipak uspješno proveli?

Izazov je bio realizirati proračun Grada u situaciji kada izvorni prihodi iznose 100 milijuna kuna manje nego u najboljim godinama mog prethodnika, a da istovremeno građani Siska, koji izdvajaju sredstva iz svoje plaće i uredno podmiruju komunalne obveze, ne osjete da im komunalni standard i standard življenja u Sisku padaju, već naprotiv da naočigled rastu.

Iako je na početku godine bilo dvojbeno hoće li 2016. donijeti rast prihoda u sve sam projekte, koje sam još zacrtala u izbornom programu 2013., krenula hrabro i bez rezerve što se pokazalo ispravnim jer smo, unatoč najvećih investicija grada u komunalni standard u zadnjih 25 godina, godinu završili u plusu, s ugodnih 8 milijuna kuna gotovine na računu Grada. Vjerujem da će Siščani 2016. pamtiti kao godinu oporavka od krize i kao godinu kada se u Sisku gradilo na sve strane.

Koje biste realizirane projekte istaknuli kao najznačajnije?

Meni osobno je najvažnije da kontinuirano ulažemo u opremanje dječjih vrtića, osnovnih škola i dječjih igrališta. Vidim kako nema nikakvih prijepora u javnosti da je ulaganje u djecu najvažnije i najbolje ulaganje koje Grad može napraviti. Nakon toga po važnosti slijedi rješavanje prometnih izazova. Obnovili smo vozni park Autoprometa, gradimo biciklističke staze i nogostupe i uređujemo parkirališta, kao i kružne tokove radi podizanja sigurnosti svih sudionika u prometu.


pz-01


Ponosna sam na uređenje Ciglarske grabe koja svakim danom sve više postaje omiljeno izletište Siščana, uredili smo južni dio Šetnice do Starog grada iako smo zbog Lučke uprave morali preskočiti dio nasipa, imamo pješačku zonu i novi trg u Frankopanskoj koji tek treba imenovati, no najznačajniji projekti su oni koje sam dovela do faze kada se zabija prva lopata u zemlju, a koji će se realizirati u novoj 2017. godini.

Godina pred nama je izborna godina. Planovi za 2017., što će donijeti građanima i poboljšanju kvalitete života, a na što Vi kao gradonačelnica možete utjecati?

Zamjena svih lampi javne rasvjete u cijelom gradu vrijedna 28,8 milijuna kuna, Holandska kuća za koju smo dobili 20 milijuna iz EU fondova,a Grad će ovaj projekt sufinancirati sa 6 milijuna kuna i gradnja Ledene dvorane Zibel za 23,6 milijuna kuna.

Sljedeće godine također otvaramo i sezonu kupanja na novom-starom bazenu u Capragu što sam obećala u predizbornoj kampanji. Uz sve to nastavljamo s građevinskom ofenzivom i ulažemo daljnjih 12 milijuna kuna u nove nogostupe, ceste i parkirališta u svim dijelovima grada. Cijelo to vrijeme razina izdvajanja za društvene djelatnosti i socijalu nije smanjena, dapače, raste, a niti jedna usluga ili gradska naknada nije u mom mandatu poskupila niti to planiram u narednoj godini.

Vratite se na trenutak u djetinjstvo. Kako su se blagdani slavili u vašoj obitelji?

U mojoj obitelji su se pripreme za božićne i novogodišnje blagdane uvijek uzimali za vrlo ozbiljnu stvar. Moja starija sestra i ja smo bili zadužene za sadnju pšenice, izradu adventskog vijenca i jaslice te kićenje najvećeg bora koji je tata uspio pronaći, a da mu vrh ne mora jako podrezati da stane u naš stan. Tata je bio zadužen za pečenicu, a mama je valjda smatrala da bez 18 vrsta kolača i pola tone francuske salate nećemo od gladi doživjeti Novu godinu pa je pripremala neopisivu količinu hrane. Nasreću, teret da pojedemo sve te kolače podijelili smo s prijateljima i rodbinom koja nas je blagdanskih dana posjećivala.

Na Badnjak sam se uvijek osjećala jako odraslo jer sam s mamom išla na polnoćku i imala sam dozvolu biti budna do pola dva, kao i za Novu godinu. Tu obiteljsku tradiciju sam održala i s novom obitelji jedino što su moja djeca još premala da uspiju ostati budna do ponoći. Možda sljedeće godine…

Ove godine bogat blagdanski program. Što građani mogu očekivati ukoliko odluče prošetati do središta grada?

Do kulminacije proslave ovogodišnjih blagdana na Staru godinu kada nastupa Kazališni bend s gostima preostalo je još tri dana, no tri dana bogatog programa.

U srijedu, 28.prosinca  na pozornici u pješačkoj zoni nastupa Kutinski glazbeni sindikat u kojem je i moj kutinski kolega Andrija Rudić, zatim dan poslije nastupaju Kraljevi ulice i u petak tamburaški sastav Bengeri. Naravno, ne smije se propustiti niti tradicionalni božićni koncert FA Ivan Goran Kovačić u Domu rafinerije u četvrtak te predstava Pluća u srijedu u Kazalištu 21 kao ni niz drugih događanja u gradu. Veseli me što će i ove godine naši najmlađi imati svoj dječji doček Nove godine u pješačkoj zoni u subotu, 31. prosinca od 11 sati.

Gdje ćete dočekati Novu godinu?

Kao i svake godine sa svojim sugrađanima na gradskom dočeku Nove godine u pješačkoj zoni. Prije toga ću obići službe koje rade i dežuraju svake nedjelje i svaki svetak i na Novu godinu i uvijek. Policija, hitna, DZUS i naravno naši gradski vatrogasci.

Na kraju Vaša čestitka…

Stigli smo do kraja još jedne godine koju su obilježili brojni izazovi, ali i postignuća. Iako uvijek može bolje, osobno sam zadovoljna što smo sve zajedno učinili za naš grad Sisak. Kad kažem zajedno mislim na brojne gradske projekte u koje ste se uključili, bilo mišljenjima ili prijedlozima.

Smatram da svi zajedno naš grad možemo učiniti još ljepšim i boljim, gradom koji će biti primjer ostalima, sredinom u kojoj je lijepo živjeti. Uz želju da nam sljedeća godina bude godina novog rasta i razvoja našeg grada, želim vam puno zdravlja, sreće i osobnog zadovoljstva.

Sretna vam Nova 2017. godina!


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.