Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

INTERVJU: Marijana Petir – hrvatska zastupnica u EP

“Ne mogu zamisliti da bih bila za Božić bilo gdje drugdje osim kod kuće”

"Ne mogu zamisliti da bih bila za Božić bilo gdje drugdje osim kod kuće"

Prilika je osvrnuti se na 2016. godinu. Izazovi s kojima ste se susreli u EP?

Ove godine sam nastavila s započetim i pokrenula niz novih inicijativa te ću istaknuti samo neke od njih. Osigurala sam da i Hrvatska dobije subvencije za zdrave obroke voća, povrća i mlijeka u školama kao i obeštećenje za naše poljoprivrednike stradale zbog ruskog embarga te voćare pogođene mrazom.

Nastavila sam s borbom protiv nepoštene trgovačke praske te sam zatražila da se to pitanje zakonski regulira na EU razini i u Hrvatskoj kako bi se prijevarama trgovačkih lanaca stalo na kraj. Uputila sam Europskoj komisiji zahtjev za jačim nadzorom hrane i boljim označavanjem poljoprivrednih proizvoda, posebice mesa i meda.

Pokrenula sam inicijativu za uspostavu Alpe-Adria regije slobodne od GMO-a kako bi se zaštitila naša poljoprivredna proizvodnja, biološka raznolikost i turizam, osigurala sam podršku mladim poljoprivrednicima i organizirala sam izbor najboljeg od njih u Hrvatskoj, a upravo na moju inicijativu mali ribolov proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom.

Aktivno sam sudjelovala u kampanji protiv gradnje odlagališta nuklearnog otpada u Hrvatskoj te sam uputila detaljne primjedbe nadležnim državnim tijelima i zatražila sam da se taj problem riješi u dijalogu sa slovenskom stranom. Moje izvješće o obnovljivim izvorima energije pripomoglo je da Komisija dostavi paket zakona parlamentu kojima je za cilj povećati proizvodnju i korištenje obnovljivih izvora energije, smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i uvozu energije te smanjiti energetsko siromaštvo.

Ustrajno sam se borila za zaštitu prava Hrvata u Vojvodini, uputila sam zahtjev da Srbija ukine sporni Zakon koji je prijetnja za hrvatske branitelje, te sam se zauzela za hrvatske branitelje uhićene u Orašju. Usvojeni su moji amandmani o uvođenju minimalne nacionalne mirovine kao i oni koji se odnose na potrebu osiguranja dostojanstvenog radnog vremena za zaposlene i tjednog dana za odmor koji je u pravilu nedjelja.

Organizirala sam izložbu i konferenciju o blaženom Alojziju Stepincu u Europskom parlamentu, zalagala sam se da se zaštiti kršćane diljem svijeta nad kojima se provodi genocid, borila sam se za očuvanje općeljudskih vrijednosti…U svemu što sam radila uvijek su mi u mislima bili oni koji su mi povjerili da ih zastupam i trudila sam se svakom svojom aktivnošću to povjerenje opravdati.

Kako su se blagdani slavili u vašoj obitelji i koju poruku za vas nosi Božić?

Blagdan Božića blagdan je obitelji a Božić se je kod nas uvijek slavio u krugu obitelji. Kao mala djevojčica bila sam zadužena za kićenje bora a posebno sam se veselila kada su djed i baka donijeli slamu pod bor jer bi tada braća i ja spavali na njoj. Upravo ta slama i jaslice za mene imaju snažnu poruku Božje veličine.

Bog je postao čovjekom i rodio se na slamici u štalici kako bi pokazao ljudima koliko su mu važni. Bio je spreman i na progon pa i na smrt a od tog nema veće ljubavi. Božić nas u svojoj istinskoj biti podsjeća da smo pozvani služiti čovjeku zato je Božić uvijek iznova prilika da bez obzira na sve nemire i nemoguće okolnosti u kojima se možda nalazimo vođeni nadom usmjerimo svoja srca prema Bogu koji ih jedini može promijeniti.

Gdje ćete proslaviti Božić,  dočekati Novu godinu?

Božić i Novu godinu ću kao i svake godine dočekati s mojom obitelji. Ne mogu zamisliti da bih bila za Božić bilo gdje drugdje osim kod kuće.

Na kraju Vaša čestitka…

Svim Vašim čitateljima želim blagoslovljen Božić i sretnu novu 2017. godinu ispunjenu Božjim blagoslovom, radošću i mirom. Neka svatko od nas da najbolje od sebe za svoju obitelj, svoje prijatelje i za Hrvatsku.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.