Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Lipovljani: Problem dodjele poljoprivrednog zemljišta

Sumnja u legalnost posljednjeg postupka dodjele zemljišta

Sumnja u legalnost posljednjeg postupka dodjele zemljišta

Problem dodjele poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države, na području Općine Lipovljani se nastavlja i ponovno je gorući problem.

O tom problemu, sumnjive dodjele zakupa poljoprivrednog zemljišta na području općine Lipovljani, te sumnjivom i „hitnom“ uvođenju u posjed novog zakupca, te s druge strane dugi niz godina uzurpiranom (neovlašteno korištenom) državnom zemljištu na području Općine Lipovljani na koje je upozoravano nekoliko puta kroz prošle dvije godine, održana je još jedna u nizu upozoravajuća tiskovna konferencija u ponedjeljak, 19. prosinca u Lipovljanima.

Naime, početkom prosinca, novih 35 Ha zemlje koju su obrađivali lokalni poljoprivrednici, telefonskom najavom i u hitnom roku, dano je u zakup na 50 godina PP Orahovici, čime je PP Orahovica u posljednjih dvije godine dobila 75 Ha državne zemlje na području Općine Lipovljani.

Tim činom je još dvoje poljoprivrednika s područja Općine Lipovljani ponovno ostalo bez mogućnosti daljnjeg obrađivanja državne zemlje. Prije dvije godine to se dogodilo s trojicom poljoprivrednika iz Lipovljana, što za jednu malu općinu, i ovu poljoprivrednu sredinu, postaje veliki problem, koji rezultira gubitkom državnog zemljišta brojnim lokalnim poljoprivrednicima.

Sve ovo ne bi bilo čudno da u međuvremenu, 01. svibnja 2015. godine nisu donesene izmjene i dopune Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu u kojem se lokalnim poljoprivrednicima priznaje domicilnost, na osnovu čega dobivaju dodatne bodove.

Tako mogu konkurirati velikim poljoprivrednim proizvođačima na novim natječajima za zakup. Izdan je naputak da svi postupci natječaja za dodjelu Zakupa poljoprivrednog zemljišta koji nisu do 01.svibnja 2015. godine dovršeni, idu po izmijenjenom Zakonu, koji predviđa i ponovljeni natječaj, što bi u ovom slučaju omogućilo ravnopravnost u natječaju za državno poljoprivredno zemljište između malih i velikih poljoprivrednih proizvođača.

Iz svega navedenog, proizlazi sumnja u legalnost ovog posljednjeg postupka dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, posebno za posljednje dvije tehnološke cjeline, te se postavlja pitanje, zašto se nije raspisao novi natječaj i to prema novim uvjetima!? Sumnja je veća što su u izuzetno kratkom vremenu, dosadašnji lokalni poljoprivredni proizvođači (u jednom danu) koji su bili u mirnom posjedu, bez njihove nazočnosti izvedeni iz posjeda, te je uveden novi zakupnik.

Kada se usporedi činjenica  da na području Općine Lipovljani postoji gotovo 130 ha uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, za koje neki poljoprivrednici  imaju legalne Ugovore, a postupci rješavanja uvođenja i izvođenja iz posjeda traju 6 i više godina, za koje nitko ne plaća zakup, a od toga nema koristi niti općina, županija, ali ni država, postavlja se pitanje, prvenstveno Agenciji za poljoprivredno zemljište, ali i Ministarstvu poljoprivrede, te DORH-u, da li smo svi isti pred hrvatskim zakonima ili ipak postoje oni koji su iznad zakona!? Jer je iz gore navedenih postupaka Agencije za poljoprivredno zemljište vidljivo, da se neki predmeti rješavaju brzo i ekspresno, dok se neki rješavaju 6 i više godina.

Domicilna poljoprivredna gospodarstva ostaju bez zemlje, a time i bez egzistencije, i bez budućnosti života u Lipovljanima, a velika poljoprivredna poduzeća dobivaju zemlju, koja im gledajući objektivno i ne treba. U konkretnom slučaju, PP Orahovica obrađuje oko 7.500 hektara zemlje, i lipovljanskih 75 hektara tek je 1% zemlje u čitavom posjedu.

Zato su se na upozoravajućoj tiskovnoj konferenciji okupili poljoprivrednici iz Lipovljana: Veljko Hubak, Tomislav Sopić, Anđelko Kopecki, Zlatko Štrban, Miroslav Sajdl i Damir Štrban i općinskom načelniku Mariu Ribaru, predsjedniku Hrvatskog seljačkog saveza Miji Latinu i saborskom zastupniku HSS-a Željku Lenartu pojasnili svoje probleme i zatražili pomoć i zaštitu od ovakvih štetnih odluka koje su prije svega sumnjive, ali i  štetne za lokalne poljoprivrednike koji ostaju bez zemlje.

O višegodišnjim problemima s dodjelom i raspodjelom državne zemlje govorili su svi poljoprivrednici s područja općine, sudionici natječaja, i dužnosnici, od općinskog načelnika do saborskog zastupnika. Argumentirano su, za problem s raspodjelom državne zemlje, ranije upozoravali i bivše ministre poljoprivrede Tihomira Jakovinu i Davora Romića, a ovom konferencijom za medije željeli su upozoriti i sadašnjeg ministra Tomislava Tolušića.

Oduzimanjem zemlje lokalnim poljoprivrednicima koji su je do sada obrađivali, za njih ali i za Općinu Lipovljani dugoročno otvara niz problema. Takvi događaji donose povećanje nezaposlenosti u sredini s već velikim brojem nezaposlenih stanovnika. Donose i probleme socijalne prirode i povećavanja socijalnih davanja za koje općina nema sredstava. Također, donosi i propadanje poljoprivrednika, ali i ostalih gospodarskih subjekata koji su vezani uz poljoprivredu.

Ovakve odluke uzrokovat će, u budućnosti, daljnji odlazak mladih ljudi s područja Općine Lipovljani, jer se radi o dodjeli zakupa na 50 godina što predstavlja 1,5 radni vijek, pa to u pitanje dovodi i demografski opstanak i budućnost općine Lipovljani.

Zato su od Agencije za poljoprivredno zemljište i Ministarstva poljoprivrede RH javno zatražili:

-da se ponište donesene Odluke štetne za razvoj lokalne poljoprivrede, jer se radi o zakupu poljoprivrednog zemljišta na čak 50 godina,

-da se svi Ugovori koje je u posljednjih dvije godine provela APZ za područje Općine Lipovljani revidiraju i stave van snage,

-da se pripremljeni natječaji koji se odnose na poljoprivredno zemljište na području Općine Lipovljani zaustave,

-da se utjecajem Ministarstva poljoprivrede ubrzaju postupci rješavanja pitanja uzurpiranog zemljišta koje se ne koristi, a koje provodi DORH, kojeg na području Općine Lipovljani ima oko 130 ha, te

– da se raspolaganje, državno poljoprivrednim zemljištem vrati Zakonskim putem na lokalnu upravu i samoupravu, odnosno općine i gradove, za što najava već postoji, ali da to bude što hitnije, jer ovakvim načinom raspolaganja državno poljoprivrednim zemljištem koje provodi APZ, Općina Lipovljani u budućnosti neće imati s čime raspolagati, jer je zemlja ograničen resurs, kojeg uskoro neće obrađivati niti jedan mali poljoprivredni proizvođač odnosno raspolagati će tek za 50 godina. A postavlja se pitanje za koga, budući će ukoliko se to hitno ne promjeni svi sadašnji poljoprivrednici na području općine propasti.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin je dao podršku domaćim poljoprivrednicima, naglasivši važnost domicilnosti, kao prioriteta u postupku dodjele zakupa državno poljoprivrednog zemljišta, s ciljem opstanka malih OPG-ova.

Saborski zastupnik Željko Lenart, koji je i sam poljoprivrednik uputio je podršku poljoprivrednicima općine Lipovljani, te obećao okupljenim poljoprivrednicima da će učiniti sve kako bi ovu temu aktualizirao na sjednici Hrvatskog sabora, te pokrenuo raspravu u oko ovog problema, a u ostvarivanju prava domicilnih, lokalnih poljoprivrednika.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.