Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Negativan omjer zaposlenih i umirovljenika

Saldo stranih ulaganja u minusu

Hrvatska gospodarska komora je i do sada, a i dalje će raditi u interesu gospodarstvenika, rekao je u srijedu, 07. prosinca na sjednici Gospodarskog vijeća  Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak njezin predsjednik Boris Mesarić.  Pozdravio je prijedlog nove vladine porezne reforme, ali isto tako istaknuo kako se treba raditi na poboljšanju komunikacije između naših gospodarstvenika i  investitora, jer oni moraju znati što je to što im Hrvatska nudi i koje su to prednosti njihovog ulaganja upravo na području Hrvatske. Naravno, sve će se to u jednom dijelu preslikati i na Sisačko-moslavačku županiju  koja , na žalost, podsjeća Mesarić ima više umirovljenka nego zaposlenih. Trenutno u našoj županiji radi 37 500 ljudi, a umirovljenika je 46 tisuća. Tako negativan omjer nema niti jedna županija.

Devizni suficit  u prvih sedam mjeseci iznosi  105 milijuna eura, no iako nas to raduje, dodaje Mesarić, u usporedbi sa prvih sedam mjeseci prošle godine suficit je manji za 20 posto. Volimo se hvaliti investicijama, napominje  Mesarić, ali brojke su tek stvarni  pokazatelji

Radi se e o ulaganjima tvrtki koje nemaju sjedište u našoj županiji  , ali ulažu na području županije. To su Rafinerija, Termolektrana, Janaf, no to su investicije najčešće u modernizaciju, a ta ulaganja ne prate i nova zapošljavanja.

Saldo stranih ulaganja je u minusu i nemamo se s čim pohvaliti, kaže Mesarić

Jedina smo hrvatska županija  koja ima zabilježen odljev stranog kapitala. Kod nas se ulagalo u trgovinu na veliko i u poslovanje nekretninama, dodaje Mesarić

Pad stranih ulaganja dodatno utječe na smanjenu gospodarsku aktivnost. Privlačenje stranih , ali i domaćih investitora na području županije dalo bi snažan impuls zapošljavanju, izvozu i posredno većem razvoju malog i srednjeg poduzetništva, zaključuje Boris Mesarić.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.