Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Osigurana sredstva za razminiranje

Za područje gradova Petrinje i Siska, te općina Dvor i Sunja

Za područje gradova Petrinje i Siska, te općina Dvor i Sunja

Iz HCR-a su izvjestili kako je za razminiranje u okviru l. komponente pretpristupnih programa \PA2012. i IPA 2013. (Pomoć u tranziciji i jačanje institucija) te Prijelaznog instrumenta (Transition Facility) u narednoj godini osigurano ukupno 10.637.646,00 EUR, od čega čak 85% bespovratnih sredstava.

“lzvrsna suradnja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te Hrvatskog centra za razminiranje omogućila je da se navedenim sredstvima razminira 9,5 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora i vrati ih zajednici na uporabu.

U narednih 15 mjeseci HCR će, kao korisnik projekta, provesti glavnu aktivnost, a to su nabava odnosno ustupanje poslova razminiranje. Po okončanju postupaka javne nabave poslovi razminiranja vršit će se na području Općine Plitvička jezera (Ličko Petrovo selo, Zeljava), područje uz državnu granicu s BIH u Ličko senjskoj županiji te na području Općine Dvor (područje uz državnu granicu), Grada Siska (Madžari , Komarevo, Blinjski kut), Grada Petrinje i Općine Sunja (Bestrma) u Sisačko – moslavačkoj Županiji.

Važno je za istaknuti kako navedena sredstva iznose gotovo polovicu sredstava koja su iz Državnog proračuna planirana za poslove razminiranja u narednoj godini.

Zaključno ističemo kako se za poslove razminiranja 2017. godine planirala sredstva u iznosu cca.600 milijuna kuna od čega čak preko 400 milijun kuna, uglavnom bespovratnih inozemnih sredstava, medu kojima prednjače sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, potom sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, nadalje sredstva pretpristupnih fondova i sredstva Prijelaznog instrumenta i na kraju sredstva namijenjena za razminiranje kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje, a koja sumarno predstavljaju preko 70% ukupnog financijskog plana.

Osiguravanje inozemnih sredstava za razminiranje rasterećuje Državni proračun i u znatnoj mjeri  skraćuje rokove rješavanja minskog problema Republike Hrvatske.”, stoji u priopćenju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.