Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Otvoreno “Tominje u Petrinji 2016.”!

Započeo je i projekt “Muzealizacija grada Petrinje”

Započeo je i projekt "Muzealizacija grada Petrinje"

Tominje, tradicionalni petrinjski božićni sajam danas je svečano otvoren u Strossmayerovom šetalištu. Jedan od četiri godišnja sajma kojima se Petrinja ponosi predstavlja tradiciju koja seže još u 19.stoljeće, u vrijeme kad je organiziran svakog 21.prosinca kao prilika za druženje i čestitanje prije Božića. Danas je to sajam koji, osim prodavača prigodnih božićnih i novogodišnjih dekorativnih proizvoda, privuče i velik broj domaćih poljoprivrednika sa njihovim domaćim gastronomskim delicijama. Ove godine takvih je bilo oko pedeset, kaže Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje:

 

 

p1190250p1190253

 

Tominje se odlukom vlasti sredinom 50-tih godina prošlog stoljeća prestalo održavati. Tek krajem devedesetih i povratkom prognanih Petrinjaca u grad polako se počelo raditi na oživljavanju običaja koji, kako su danas pokazali brojni okupljeni građani, zapravo nikad nije zaboravljen. Tu je činjenicu istaknuo i gradonačelnik Darinko Dumbović:

 

 

p1190259p1190260

 

Dodajmo i kako je nakon otvaranja kulturno- turističke manifestacije „Tominje u Petrinji 2016.“ gradonačelnik Dumbović sudjelovao u još jednom turističkom projektu- „Muzealizaciji grada Petrinje“. U sklopu projekta na zgradu Gradske uprave postavljena je interpretacijska ploča s podacima o povijesti i namjeni zgrade koja danas služi kao sjedište gradske uprave. Povjesničar Ivan Rizmaul:

 

 

p1190254p1190261

 

Projekt u kojem će biti postavljeno više od dvadesetak ploča na znamenite petrinjske  građevine inicirao je akademski slikar Davor Žilić. Njime se želi osvijestiti kulturno- povijesna vrijednost petrinjske baštine, sada nažalost nedovoljno istaknute, napominje Držaj:

 

 

p1190274p1190276

Projekt „Muzealizacija grada Petrinje“ financijskim su sredstvima poduprli Grad i Hrvatska turistička zajednica.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.