Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Rudić: “Godina je bila vrlo teška”

“Proračun smo dobro planirali što pokazuje i njegov rebalans”

"Proračun smo dobro planirali što pokazuje i njegov rebalans"

Izuzetno sam zadovoljan s obzirom na situaciju da je ova godina bila vrlo teška i da su nam, kao i drugim jedinicama lokalne samouprave, po drugi puta skinuti porezni prihod, rekao je na tiskovnoj konferenciji održanoj u kutinskoj gradskoj vijećnici gradonačelnik Kutine Andrija Rudić.

Proračun smo dobro planirali što pokazuje i njegov rebalans koji je samo zbog pomicanja jednog projekta na drugu godinu smanjen sa 100 na 99 mln kln. U protekle tri godine uspjeli smo  povećati proračun za 15 mln kn, usprkos tome što nam je porezna reforma uzela skoro 5 mln kn. No snašli smo se koristeći druge izvore sredstava, europske i nacionalne fondove, rekao je gradonačelnik.

Počelo se s realizacijom energetske učinkovitosti po školama i vrtićima i prema planu do 2020. godine u tu će se svrhu uložiti 21 mln kn sredstava EU fondova, čime bi se trebale dugoročno ostvariti značajne uštede koje se planiraju uložiti u podizanje kvalitete odgojno obrazovnog procesa u školama i vrtićima.

 

kutina

 

Od 2013. smo se strateški opredijelili za korištenje sredstava EU kroz projekte zbog čega je i osnovana Razvojna agencija MRAV s kojom smo dosad povukli 25 mln kn sredstava, a brojni projekti nam tek dolaze. Ono što su okolnosti na koje ne možemo utjecati je raspisivanje natječaja, te se tako već duže vrijeme čeka mjera 7.4. za koju imamo spremne projekte.

Kapitalni projekt magistralnog vodovoda je u realizaciji, a projekt je vrijedan 32 mln kn i s vodospremnikom Torovi u Lipovljanima stvorena je pretpostavka za dovođenje vodovoda za čitav istok grada. «Građani su sigurno već umorni od dugogodišnjeg čekanja, ali blizu smo ostvarenja tog cilja», rekao je Rudić dodavši kako će se nagodinu krenuti s rekonstrukcijom oko 100 km novih infrastrukturnih projekata vrijednih 280 mln kn, a koji se odnose na izmjenu stare vodovodne i kanalizacijske mreže.

Od komunalne infrastrukture ističe se nastavak uređenja prometnih pravaca koji su bili i vrlo opasni. Nakon uređenja prilaza gradu odnosno Sisačke ulice, upravo se završava Zagrebačka ulica s pješačko – biciklističkom stazom. »Za nogostup Šartovac – Kutinska Slatina izradili smo potrebnu dokumentaciju, a Hrvatske ceste će dalje nastaviti s projektom, kako bi tom u dijelu grada konačno omogućili sigurno prometovanje», rekao je gradonačelnik.

I ovaj puta gradonačelnik se osvrnuo na potpore poduzetništvu koje su više nego dvostruko povećane s ciljem poticanja zapošljavanja u privatnom sektoru. Mjere samozapošljavanja i zapošljavanja koje su sa ostalim mjerama doživjele 2,5 posto povećanja u vremenu od 2013. godine, bit će dodatno uvećane za 50%. Posebno se to odnosi na mjeru samozapošljavanja i zapošljavanja mladih poduzetnika kojom je, kako je istaknuto, dosad otvoreno 141 radno mjesto.

 

repusnica

 

Spomenuta su ulaganja u turistički sektor koji bi trebao biti nositelj novih aktivnosti u gradu, a za koji su pretpostavke veliki dijelom ostvarene kroz otvaranje Prijamnog centra Repušnica vrijednog 5,2 mln kn. Od društvenih aktivnosti istaknuto je uspješno organizirano Kutinsko ljeto, koje je bilo ideja za pokretanje Kutinske zime, odnosno «Zimske čarolije» kako bi se građanima i djeci uljepšali blagdani i školski praznici.

Gradonačelnik je završio konferenciju za novinare najavom potpisivanja bespovratnih potpora poduzetništvu sljedećega tjedna.

www.kutina.hr


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.