Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Sveta Barbara

Početak božićnog razdoblja

Početak božićnog razdoblja

Početak božićnog razdoblja mogli bi nekako smjestiti uz blagdan Svete Barbare (4. prosinca). Sveta Barbara je jedna od adventskih glasnica, koja nam naviješta Božić. Prema legendi Barbara je živjela u 4. stoljeću na području Male Azije. Bila je vrlo lijepa djevojka. Njen je otac Dioskurus bio bogati tiranin, koji ju je ljubomorno čuvao zatvorenu u kuli s dva prozora, zaštićenu od vanjskog svijeta. Ovdje je u samoći imala vremena za molitvu i učenje, te je potajno proučavala kršćanstvo.

Jednom kad je njen otac otputovao, Barbara je probila treći prozor na kuli, kako bi je podsjećao na Sveto Trojstvo. Kad se Dioskorus vratio s puta pobijesnio je i predao je Barbaru poganskim vlastima. Oni su je zatočili i mučili, no rane su joj svaki put čudesno zacijeljivale. Osudili su je na smrt, a njen otac osobno joj je odrubio glavu. Ubrzo nakon toga, umro je pogođen munjom. Zbog toga se Barbara smatra zaštitnicom od olujnog nevremena, vatre i nagle smrti, te zaštitnicom ljudi s opasnim zanimanjima, vatrogasaca, vojnika i rudara.

U umjetnosti se Barbara prikazuje s mačem i kaležom u ruci te kulom ispod njezinih nogu.

Blagdan Sv. Barbare u sebi sadrži neka folklorna obilježja tipična za božićno vrijeme. U nekim našim krajevima stavlja se žito u tanjuriće, koje proklija i zazeleni se do Božića (drugdje se ovaj običaj veže uz dan Sv. Lucije), ide se u ophodnje djece kao poležaja po selu, uz darivanje i posipanje kukuruzog poležaja. U nekim su krajevima manje grupe djece ujutro obilazile selo od kuće do kuće, recitirajući prigodnu pjesmu, koja se ponavlja i za božićnih ophodnji, a ukućani su ih darivali jabukama, sušenim voćem ili sitnim novcem. Upravo zbog toga i ne iznenađuje podatak da za Svetu Barbaru ponegdje u puku postoji naziv Mali Božić (Mikleuš).

Vjerovalo se da onaj koji počne raditi metlu na Barbaru radi je do Badnjaka, a pomoću te metle može uhvatiti kradljivca. Tu metlu je trebalo odnijeti na polnoćku i zatim pospremiti. Kada je nešto posijao ili posadio, obišao je tom metlom tri puta oko te zemlje i ako je došao lopov više nije mogao otići, dok ga se s tri udarca metle nije oslobodilo.

U zemljama njemačkog jezičnog područja odrežu na blagdan sv. Barbare grančicu s trešnje, stave je u vodu i na toplo, pa ta grana za Božić procvjeta.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.