Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Održana tribina o Janku Stjepušinu

Graditelju tamburica i skladatelju tamburaških skladbi

Graditelju tamburica i skladatelju tamburaških skladbi

U sisačkom Domu za starije i nemoćne održana je tribina o Janku Stjepušinu, značajnom promicatelju tamburice i tamburaške pjesme. Stjepušin je rođen u Petrinji 1861.godine, a po struci je bio učitelj plesa. Zaljubljenik u tamburicu 1891.godine osniva tvornicu tamburica u kojoj se godišnje proizvodilo između tri i četiri tisuće ovih narodnih instrumenata. Danas se o njemu, nažalost, zna jako malo, kaže profesor Ivan Kleković, jedan od inicijatora tribine:

 

 

p1190555p1190544

 

Predavanje o Janku Stjepušinu održao je Dražen Varga, učitelj glazbene kulture koji se već 50 godina bavi tamburom i njenom poviješću. Tijekom istraživanja Stjepušinova rada, a za kojeg podatke nije bilo jednostavno pronaći i usustaviti, otkrio je da se radilo o čovjeku s mnogobrojnim talentima:

 

 

p1190557

 

2012. u Martinskoj Vesi na inicijativu profesora Klekovića osnovan je Tamburaški orkestar Janko Stjepušin, danas jedan od najuspješnijih tamburaških sastava u državi. O Stjepušinu načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš ne zna puno, ali zato o orkestru i potpori koju im u ime općine redovito pruža zna gotovo sve:

 

 

p1190548p1190547

 

Istraživanja o Stjepušinu tek su započela, a kako su istaknuli organizatori današnje tribine, ta bi priča o njemu trebala biti, simbolički rečeno, rijeka koja teče- priča čiji veliki djelovi još uvijek čekaju na otkrivanje.

 

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.