Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Hodočašće hrvatskih branitelja i domoljuba u Gvozdansko

Ivo Žinić: “Hrvatska nam ne može biti alternativa, ona je naša odrednica”

Ivo Žinić: "Hrvatska nam ne može biti alternativa, ona je naša odrednica"

Gvozdansko je simbol velejunaštva hrvatskog naroda, Gvozdansko je primjer bez presedana u svjetskoj povijesti!

Riječi su ovo izgovorene u nedjelju, 15. siječnja 2017. godine na 8. hodočašću hrvatskih branitelja i domoljuba u Gvozdansko, koje je održano u organizaciji Sisačko-moslavačke županije  i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Hodočašće je započelo misnim slavljem u spomen  na 439. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko, te slavne pogibelji branitelja ove utvrde, 13. siječnja 1578. godine, sati, u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom. Misu je predvodio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i uz nazočnost predstavnika brojnih udruga i hodočasnika iz cijele Hrvatske. Nakon mise uslijedio je  mimohod „U čast hrvatskim junacima Gvozdanskog“.

 

gv3

 

Kod spomen obilježja izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće.  Vijenac je položio izaslanik predsjednice, general Josip Štimac, a u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, njegov izaslanik, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

gv4

 

Izaslanstvo županije predvodila je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

 

gv 1

 

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Kooordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, Koordinacije braniteljskih udruga Grada Petrinje, predstavnici drugih braniteljskih udruga, izaslanstvo općine Dvor, izaslanstvo HDF-a, Hrvatskog žrtvoslovnog duštva i brojni drugi.

Izaslanik predsjednice RH general Josip Štimac naglasio je  kako iz povijesti moramo učiti

 

 

Ponosan sam, istaknuo je u ovoj prigodi predsjedničin izaslanik, kada se sjetim da su ljudi i u 16. st. bili spremni žrtvovati se za Domovinu

 

 

Gvozdansko bi trebalo biti simbol Hrvatske rekao je izaslanik hrvatskog premijera, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Iz povijesti možemo naučiti kako nas prepreke trebaju ojačati, kako ne trebamo posustati , niti odustati od Domovine. Krvavo je plaćena cijena slobode, najvrijednijim , životima hrabrih branitelja i nevinih civila

 

 

Prisjetimo se kako nitko, nikada i nigdje nije učinio ono što je ovdje učinio hrvatski čovjek, pobjednik i u smrti, koji je i turskog napadača zadivio hrabrošću i natjerao ga na posmrtnu počast.

 

gv6

 

Zora 13. siječnja 1578. godine, kad su strašni  Ferhat-pašini vojnici na obrambenim položajima zatekli mrtve branitelje Gvozdanskog, koje je, nesavladive, savladala glad i studen, krvavim je zlatom upisana u hrvatsku povjesnicu.

 

gv 2


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.