Ostalo

Mogućnosti – a ne ograničenja

Mala kuća, velika djela

Mala kuća, velika djela

Mogućnosti – a ne ograničenja, naziv je projekta Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kojeg financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kroz Natječaj za projekte Udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2016./2017..

S početkom drugog polugodišta u Maloj kući u Petrinji kreće program Male škole te se iz prvog polugodišta nastavlja pomoć u učenju kojeg  i ove godine provodi zaposlena diplomirana učiteljica Selma Buljubašić. U program Male škole do 31.kolovoza ove godine bit će uključeno 18 djece s teškoćama u razvoju i invaliditetom dok pomoć u učenju trenutno dobiva sedmero djece s razvojnim teškoćama koja su integrirana u redovan školski program od kojih su šest polaznici prvog razreda i prošlogodišnji polaznici Male škole te jedan učenik petog i sedmog razreda s područja Siska, Petrinje, Novske, Hrvatske Kostajnice i okolnih mjesta. Osim edukativnog rada  polaznici programa uključeni su i u radnu te senzornu terapiju što omogućuje edukaciju, socijalizaciju te sveobuhvatnu izvaninstitucionalnu podršku prema boljoj integraciji djece s TUR u predškolski i školski sustav.

 

 

Već treću školsku godinu u partnerstvu s OŠ Dragutina Tadijanovića i polaznicima njihovog Odjela za učenike s teškoćama u razvoju jednom tjedno tijekom drugog polugodišta u Maloj kući u Petrinji nastavlja se program Domaćinstva s ciljem aktivnog sudjelovanja učenika u pripremanju cjelovitih obroka  te upoznavanjem i obavljanjem pojedinih jednostavnih poslova i izvršavanju jednostavnih manipulativnih postupaka kako bi se ostvarila  kvalitativna promjena u općem funkcioniranju učenika sukladno njihovoj dobi. Osim Domaćinstva kroz projektne aktivnosti učenicima odjela kroz projekt su financirana tri odlaska u Zagreb na izvanučioničku nastavu i edukativni izlet te završni izlet na kraju školske godine.

 

 

Uz navedene izvaninstitucionalne aktivnosti i podrške djeci i mladima s razvojnim teškoćama također će se u Maloj kući tijekom projekta jednom mjesečno pružati i podrška njihovim roditeljima kroz psihosocijalnu podršku i rad na grupnim razgovaraonicama te kroz edukativne radionice i tribine raditi na njihovom osnaživanju za kvalitetnije roditeljstvo.

Partneri u projektu su i srednje škole Sisačko-moslavačke županije, točnije Srednja škola Novska, Srednja škola Topusko, Srednja škola Viktorovac i Strukovna škola Sisak u kojima će dr. Daša Poredoš Lavor provoditi volonterski program „Moj doprinos društvu jednakih mogućnosti“. Cilj projektnih aktivnosti u srednjim školama je educirati, informirati i senzibilizirati mlade srednjoškolce urednog zdravstvenog razvoja o osobitostima života i pravima osoba s invaliditetom u svakodnevnom životu; o vrstama invaliditeta i specifičnom pristupu osobama s invaliditetom, njihovom pravu na život u zajednici; stjecanje novih specifičnih znanja i vještina značajnih za konkretne profesije koje će se u svom budućem radu i djelovanju susretati s OSI kao i uključivanje srednjoškolaca u volonterski rad udruga u lokalnoj zajednici.

 

 

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kao nositelj projekta organizirat će edukativne tribine, radionice i okrugle stolove s ciljem edukacije i jačanja senzibiliziranosti prema djeci s razvojnim teškoćama i invaliditetom, obilježavanje značajnijih datuma (Svjetski dan sindroma down 21.ožujka i 2.travnja-Dan svjesnosti o autizmu) te je za mjesec svibanj kroz projekt u sklopu obilježavanja rođendana udruge planiran veliki okrugli stol s temom „Osobe s invaliditetom – aktivni članovi zajednice“.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prepoznalo je projekt Udruge osobe s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kao projekt koji daje značajan doprinos u izvaninstitucionalnim potrebama odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju s ciljem izjednačavanja njihovih mogućnosti za školovanje i uključivanje, socijalnu integraciju te podizanje kvalitete njihova života te je za ovu školsku godinu za njegovo financirenje dodijelio UOSI SMŽ 125.000,00 kn.


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version