Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Na sastanku s ministrom o specijalizacijama mladih liječnika!

30-tak specijalizanata u sisačkoj i u bolnici u Popovači dobit će novi Pravilnik

30-tak specijalizanata u sisačkoj i u bolnici u Popovači dobit će novi Pravilnik

Liječnici specijalizanti, u slučaju da prije ugovorenog roka prijeđu iz ustanove koja ih je poslala na usavršavanje u drugu ustanovu, neće morati vraćati cjelokupan iznos uložen u njihovo školovanje, već samo dio sredstava- oko 250 do 260 tisuća kuna. Odredba je to koja će biti propisana novim Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, a koji je bio jedna od tema sastanka ministra zdravstva Milana Kujundžića sa županima hrvatskih županija održanog u Ministarstvu zdravstva.

Podsjetimo, Pravilnikom koji je usvojen u mandatu ministra zdravstva Daria Nakića propisano je da mladi liječnici nisu dužni plaćati goleme odštete ako odluče napustiti matičnu bolnicu. Dotadašnji status specijalizanata, opisivan i kao robovlasnički, time je bio riješen, ali su se pojavili novi problemi- dostupnost i kvaliteta zdravstvene usluge u perifernim županijskim ustanovama i manjim bolnicama njime je postala upitna. Ustvrdivši kako su zbog toga nužne izmjene Nakićevog Pravilnika, Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić naglasio je kako se novim Pravilnikom ne smije otići u krajnosti- specijalizanti ne smiju biti vezani astronomskim odštetama, ali se mora odrediti njihova obaveza prema matičnoj bolnici:

 

 

Na sastanku je bilo riječi i o drugim temama:

 

 

Novim Pravilnikom, osim obaveza specijalizanata prema zdravstvenim ustanovama, trebao bi biti riješen još jedan problem hrvatskog zdravstva- izostanak natječaja za nove specijalizacije. Trenutno nije raspisan niti jedan takav natječaj, no čim se usvoji Pravilnik, poručeno je sa sastanka, pristupit će se raspisivanju istih.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.