Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petrinjska kuća zdravlja

“Naši savjeti za vaše zdravlje”

"Naši savjeti za vaše zdravlje"

Petrinjska kuća zdravlja  nastavlja svoje aktivnosti vezane za prevenciju bolesti, promociju zdravlja  i zdravstvenu  i socijalnu podršku u zajednicu. ” Naši savjeti za vaše zdravlje” naziv je ciklusa stručnih savjeta i preporuka  za građane,  koji započinje upravo aktualnom temom utjecaja niskih temperatura i hladnoće na zdravlje, posebice starijih osoba.

Prim.dr. Marina Kovač, koordinatorica za zdravstvene projekte grada Petrinje i stručna suradnica u Petrinjskoj kući zdravlja upozorava da upravo starije osobe zbog svoje dobi, promjena u organizmu tijekom starenja, ali i niza kroničnih bolesti spadaju u rizičnu skupinu i posebno su osjetljivi na promjene temperature u hladnim danima.

“Na hladnoću su naročito osjetljivi srčani bolesnici koji imaju anginu pektoris, preboljeni srčani infarkt ili povišen krvni tlak, kao i plućni bolesnici – astmatičari, pušači, oni s kroničnim bronhitisom, kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti. Njima savjetujemo da ne izlaze iz kuće po hladnoći i jakom vjetru, da se čuvaju naglih promjena temperature ( iz toplog u hladno i obrnuto). Svoje  aktivnosti trebaju prilagoditi nastalim uvjetima, smanjiti fizičko  opterećenje, prilagoditi odjeću i obuću, uzimati dovoljno tekućine i lijekove propisane od svog liječnika.

Ne preporuča se izlazak iz kuće u ranojutarnjim i noćnim satima, a ako je i nužno boraviti vani onda glavu obavezno trebamo zaštiti kapom, dišne putove šalom, ruke rukavicama. Odjenuti se slojevito, u odjeću koja zadržava toplinu. Obuća također treba biti topla, otporna na klizanje. Ovo je posebno važno zbog prevencije padova i lomova koji u starijoj dobi mogu biti komplicirani i ozbiljno ugroziti pokretljivost osobe. Zato treba izbjegavati zaleđene površine, a pogotovo zaleđene stube.

Nesigurnost pri hodu, otečeni zglobovi, otečene potkoljenice, “umorne noge“, vrtoglavica, oscilacije tlaka – sve su to znaci upozorenja da ne izlazite iz kuće i strpite se dok se vremenske prilike stabiliziraju.

Preporuča se uzimati dovoljno tekućine, u obliku toplih napitaka, a izbjegavati alkohol i kofein.

Kod starijih osoba često je prisutan gubitak osjeta na promjene temperature te zbog toga trebaju pratiti vremensku prognozu kako se ne bi dogodilo da izađu na veliku hladnoću koju zapravo i ne osjete.  Zbog istog razloga dobro je i u kući temperaturu pratiti na termostat.

Ako pri duljoj šetnji ili nekom dugom stajanju na hladnom osjetite trnce u stopalu ili gubitak osjeta, iako ste dobro obučeni, vratite se doma, a i ako je stopalo blijedo i hladno te nakon utopljavanja imate crvenilo – obvezno se javite svom liječniku. ”

I na kraju, savjet svima da u ovo vrijeme velike hladnoće i niskih temperatura ne zaborave svoje sugrađane koji žive sami, posebice osobe starije životne dobi, kako bi na vrijeme mogli reagirati i pomoći jer u toj dobi pothlađivane organizma može imati vrlo opasne, pa i kobne  posljedice.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.