Ostalo

Petrinjska kuća zdravlja

“Naši savjeti za vaše zdravlje”

"Naši savjeti za vaše zdravlje"

Petrinjska kuća zdravlja  nastavlja svoje aktivnosti vezane za prevenciju bolesti, promociju zdravlja  i zdravstvenu  i socijalnu podršku u zajednicu. ” Naši savjeti za vaše zdravlje” naziv je ciklusa stručnih savjeta i preporuka  za građane,  koji započinje upravo aktualnom temom utjecaja niskih temperatura i hladnoće na zdravlje, posebice starijih osoba.

Prim.dr. Marina Kovač, koordinatorica za zdravstvene projekte grada Petrinje i stručna suradnica u Petrinjskoj kući zdravlja upozorava da upravo starije osobe zbog svoje dobi, promjena u organizmu tijekom starenja, ali i niza kroničnih bolesti spadaju u rizičnu skupinu i posebno su osjetljivi na promjene temperature u hladnim danima.

“Na hladnoću su naročito osjetljivi srčani bolesnici koji imaju anginu pektoris, preboljeni srčani infarkt ili povišen krvni tlak, kao i plućni bolesnici – astmatičari, pušači, oni s kroničnim bronhitisom, kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti. Njima savjetujemo da ne izlaze iz kuće po hladnoći i jakom vjetru, da se čuvaju naglih promjena temperature ( iz toplog u hladno i obrnuto). Svoje  aktivnosti trebaju prilagoditi nastalim uvjetima, smanjiti fizičko  opterećenje, prilagoditi odjeću i obuću, uzimati dovoljno tekućine i lijekove propisane od svog liječnika.

Ne preporuča se izlazak iz kuće u ranojutarnjim i noćnim satima, a ako je i nužno boraviti vani onda glavu obavezno trebamo zaštiti kapom, dišne putove šalom, ruke rukavicama. Odjenuti se slojevito, u odjeću koja zadržava toplinu. Obuća također treba biti topla, otporna na klizanje. Ovo je posebno važno zbog prevencije padova i lomova koji u starijoj dobi mogu biti komplicirani i ozbiljno ugroziti pokretljivost osobe. Zato treba izbjegavati zaleđene površine, a pogotovo zaleđene stube.

Nesigurnost pri hodu, otečeni zglobovi, otečene potkoljenice, “umorne noge“, vrtoglavica, oscilacije tlaka – sve su to znaci upozorenja da ne izlazite iz kuće i strpite se dok se vremenske prilike stabiliziraju.

Preporuča se uzimati dovoljno tekućine, u obliku toplih napitaka, a izbjegavati alkohol i kofein.

Kod starijih osoba često je prisutan gubitak osjeta na promjene temperature te zbog toga trebaju pratiti vremensku prognozu kako se ne bi dogodilo da izađu na veliku hladnoću koju zapravo i ne osjete.  Zbog istog razloga dobro je i u kući temperaturu pratiti na termostat.

Ako pri duljoj šetnji ili nekom dugom stajanju na hladnom osjetite trnce u stopalu ili gubitak osjeta, iako ste dobro obučeni, vratite se doma, a i ako je stopalo blijedo i hladno te nakon utopljavanja imate crvenilo – obvezno se javite svom liječniku. ”

I na kraju, savjet svima da u ovo vrijeme velike hladnoće i niskih temperatura ne zaborave svoje sugrađane koji žive sami, posebice osobe starije životne dobi, kako bi na vrijeme mogli reagirati i pomoći jer u toj dobi pothlađivane organizma može imati vrlo opasne, pa i kobne  posljedice.


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version