Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Vincekovo u vinogradu iznad Nove Subocke

Ceremonija rezidbe trsa

Ceremonija rezidbe trsa

Prema staroj tradiciji, 21. siječnja slavi se blagdan  svetog Vinka, zaštitnika vinara, vinogradara, trsa i vinograda, a  slavi se tako da vlasnici odlaze u vinograde i simboličnim rezanjem grančica trsa obilježavaju početak sezonskih radova.

 

VINCEK7_210117

 

Trsje se pri tome zalijeva vinskom kapljicom, a kako bi grožđe bilo lijepo i zdravo po grančicama se stavljaju domaće kobasice, dok se odrezane grančice s trsa nose kući. Kada iz grančica krenu pupovi vidjeti će se kakva će biti godina i urod.

 

VINCEK3_210117

 

Na pitomim brežuljcima pokrivenim snijegom, iznad naselja Nova Subocka, vinograd s oko osamsto trsova ima Novljanin Josip Tomac, dugogodišnji vinogradar i proizvođač prvoklasnih vina. Prema starim običajima došao je na Vincekovo s prijateljima, obavili su ceremoniju rezidbe u vinogradu, a zatim se počastili mladim i starim vinom, ukusnim zalogajima, pečenom slaninom i sušenim kobasicama.

 

VINCEK4_210117

 

Proizvodnjom vina obitelj Tomac se bavi  niz godina i osim vinograda u Voloderu, Josip  povećavam broj trsova i u okolici Novske. Dugogodišnje iskustvo donijelo mu je značajna domaća i strana priznanja za kvalitetu vina, za graševinu, frankovku, moslavac, škrlet i druga koja proizvodi u svojom maloj vinariji u Novskoj.

 

VINCEK1_210117

 

Na nedavno održanoj manifestaciji „Oriovita“ u Oriovcu, na izložbi mladih vina, Josip Tomac ponovno je osvojio kvalitetom, dobio je zlatnu medalju za vino škrlet i još četiri srebrne medalje za graševinu, frankovku i  Cabernet sauvignon.

Proizvoditi vrhunska vina zahtijeva puno znanja, a Josip Tomac to uspijeva, promičući ne samo svoja vina već i okus i mirise svog novljanskog kraja.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.