Kutina

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić poslao otvoreno pismo premijeru Plenkoviću

“Grad Kutina treba postati važan dio nacionalne politike”

"Grad Kutina treba postati važan dio nacionalne politike"

Povodom održavanja sjednice Vlade u središtu Sisačko-moslavačke županije, gradonačelnik Grada Kutine, Andrija Rudić, u pismu se obratio premijeru Plenkoviću te mu objasnio ključna pitanja i probleme Grada Kutine koji su „zapeli“ upravo na nacionalnoj razini. Kako je istaknuo Rudić, županiju ne čini samo Sisak već i svi gradovi županije te su tako i svi predstavnici lokalnih samouprava trebali biti pozvani da sudjeluju u sjednici te da premijeru iskažu probleme koji zahtijevaju upravo nacionalne mjere i rješenja.

Kako je Rudić naglasio, nije mu ostao drugi kanal komunikacije te se stoga premijeru odlučio obratiti u pismu i objasniti ključne probleme Grada Kutine koji nadilaze lokalne i regionalne okvire te moraju postati važan dio nacionalne politike i nacionalnog plana revitalizacije gospodarstva.

Kroz pismo Plenkoviću, Rudić je objasnio i naveo ključne točke koje su kapitalni problemi Grada Kutine, a koji su zapeli upravo na nacionalnoj razini i nacionalnoj politici:

Problem Petrokemije, kao ključnog generatora kutinske industrije i gospodarstva za koji nitko ne nudi rješenja ni ne preuzima odgovornost, a to je problem nacionalne politike, odnosno Vlade Republike Hrvatske. Rudić je istaknuo da je ključno da se u Petrokemiji održe radna mjesta te da se nastavi i proširi proizvodnja.

Problem tranzicije u gospodarstvu koja koči gospodarstvo, investicije i poduzetništvo. Rudić je upozorio da tranzicija treba biti ubrzana i olakšana suradnjom središnje države sa lokalnim samoupravama koja će doprinijeti prvenstveno razvoju poduzetničkog duha, i novim investicijama, posebno izravnim stranim ulaganjima.

Problem osiromašenja gradskog proračuna i sve većih nameta za lokalne samouprave od strane države. Rudić je naglasio kako su porezne reforme proteklih godina osiromašile već slabi gradski proračun s preko 4,5 milijuna kuna izvornih prihoda Proračuna, a dodatni udarac definitivno je nova porezna mjera koju uvodi Vlada premijera Plenkovića.

Problem EU fondova i kočenja države u provedbi i realizaciji istih od strane države. Naime, u samo tri godine Grad Kutina povukao blizu 30 milijuna kuna iz EU fondova a u cijelom tom putu izostala je državna odluka da se iz EU ili nacionalnih sredstava osigura tehnička pomoć u pripremi ključnih i skupih projektnih rješenja, ulaganje u infrastrukturu te pomoć u projektiranju i ishođenju dozvola.

Rudić je istaknuo svoju tri godine staru ideju i savjet Vladi za osnivanjem Fonda za regionalni razvoj koji bi omogućio udruživanje napora lokalne samouprave i nacionalne vlasti u poticanju razvojnih projekata, osiguranje povoljnijih uvjeta, a time i sigurnijeg okruženja za pokretanje poduzetničkih pothvata.

Otežavanje i sporost državnih Hrvatskih voda u pripremi EU projekta vodovoda za 11 kutinskih naselja i sustava odvodnje koji zbog svoje neefikasnosti odugovlače projekt, vraćaju proceduru na početak, probijaju rokove i time donose dodatne troškove u projektu.

Ovo nije ni prvo pismo ni prvi apel koji je Gradonačelnik Rudić uputio nadležnima i dosadašnjim hrvatskim vladama u protekle 3 godine. Aktualna gradska vlast je svakoj od Vlada RH, svakom predsjedniku Vlade i svakom ministru gospodarstva ukazivala na problem Grada Kutine koji su upravo nacionalna odgovornost i koji zahtijevaju državnu reviziju i rješenja. Do sada nije dobiven odgovor na niti jedan od tih apela niti su ponuđena neka konkretna rješenja.

Pismo Predsjedniku Vlade RH


 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version