Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Otvorenje izložbe kazališnih lutaka

lutke studenata Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek Petrinja

lutke studenata Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek Petrinja

Otvorenje izložbe kazališnih lutaka studenata Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek Petrinja bit će u Dječjem odjelu sisačke knjižnice večeras u 18 sati.

 

Od najranije dobi dijete ima potrebu za cjelovitim poimanjem i doživljavanjem unutarnjega i vanjskoga svijeta zaokruženoga u njemu prihvatljivu i razumljivu cjelinu. U igri dijete ostvaruje tu potrebu za cjelovitošću, cjelinom priče koja ima početak, sredinu i završetak. Igranjem uloga, posebice u lutkarskoj igri, dijete istodobno širi, iskazuje i propituje granice, a i mogućnosti vlastita djelovanja. Potvrđuju to recentni primjeri odgajatelja i učitelja koji lik lutku koriste u svakodnevnom radu s djecom.

Lik lutka, i kao stalni i kao povremeni član odgojne skupine, pomaže djetetu razvijati govorne vještine, posebice artikulaciju glasova, pravilan izgovor, vještine slušanja, razgovaranja – postavljanje pitanje i čekanje odgovora.
Glumačko-animacijski zadatak u pretežito prvome susretu s kazališnom lutkom, petrinjski su studenti predškolskog odgoja i učiteljskog studija rješavali različito. Naime, njihove odigrane lutkarske igre i etide od 2007. do 2016. godine pokazatelji su uloženoga vremena, mašte i kreativnosti svakoga od njih. Vidjela su se brojna rješenja, a neka su od njih, osim pokazane maštovitost,i bila i dobro uvježbana te nadahnuto izvedena.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.