Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Tribina “Mediji u Sisku, Sisak u medijima!”

“Iznimno je važno da se lokalni mediji sačuvaju od pritiska izvršne vlasti”

"Iznimno je važno da se lokalni mediji sačuvaju od pritiska izvršne vlasti"

”Zalažemo se za informativno, odgovorno i istraživačko lokalno novinarstvo u fukciji građana a ne političkih elita” poručio je predsjednik sisačkog HNS-a i zamjenik gradonačelnice te kandidat za gradonačelnika Siska,  s 7. Javne tribine sisačkog HNS-a, održane u sklopu zimskog ciklusa tribina.

„Ovom tribinom krećemo u potragu za odgovorom kuda ide sisačko novinarstvo, postoji li njegov kontinuitet kroz tiskane medije od sredine prošlog stoljeća do današnjih dana, kakav je suživot tiskanih medija u okruženju portala i društvenih mreža, u kojoj mjeri su lokalni mediji  bili i jesu podložni političkom pritisku lokalne vlasti te konačno trebamo li tabloidno i senzacionalističko ili informativno, odgovorno i istraživačko novinarstvo.“ naglasio je Andučić.

Kao gosti na tribini nastupili su sisački novinari i poznavatelji lokalne medijske scene: Zdravko Strižić, Karmen Valenta, Damir Pintarić, Željko Maljevac te Mario Gršić, koji su dali svoj pogled na aktualnu situaciju i problematiku u lokalnim medijima.

„Razmotren je i položaj lokalnog tjednika novi Sisački tjednik i njegov kontinuitet od polovine prošlog stoljeća do danas, kroz Jedinstvo, Sisački tjednik i konačno novi Sisački tjednik. Potražen je i odgovor na pitanje, treba li uopće našoj sredini takav tjednik ili ne, a paralelno sa time, da li kontinuitet od sedamdesetak godina treba naprasno ugasiti te istovremeno sredstvima Siščanki i Siščana promovirati Sisački glasnik koji je u funkciji jedne osobe i jedne sisačke obitelji a ne građana.

Prisutni građani svojim diskusijama potvrdili su potrebu nastavka kontinuiteta izlaženja tiskanog medija nST-a.  Predloženi su i modaliteti kako građani mogu pomoći njegovu opstanku i razvoju, ali i koje su obaveze lokalne zajednice u tom pogledu.

U svom izlaganju, predsjednica ogranka HND SMŽ istaknula je važnost brige o novinaru, novnarstvu i informiranju: „…mediji poput lokalnih radija, lokalnih dnevnih listova, portala koji imaju svoj impressum, koji imaju svoje novinare s imenom i prezimenom koji pišu o određenoj informaciji su mediji koji pravovaljano informiraju javnost“.

U raspravi koja je uslijedila nakon uvodnih riječi gostiju, sisačkih novinara i poznavatelja situacije u lokalnim medijima,  predstavnici sisačke političke scene i prisutni građani dali su svoje viđenje stanja ali i mogućih izlaza, kao i što možemo naučiti iz aktualne situacije.
Propitivana je  i opstojnost i nužne prilagodbe lokalnih medija razvoju komunikacijskih tehnologija, što je bitno i nužno za razvoj demokracije u Sisku.

Pri tome svakako ne treba zaboraviti i naše starije generacije kojima su tiskani mediji prihvatljivi i žele i dalje dobivati informacije u takvom obliku. Tema tribine svojom aktualnošću potakla je i veliki odaziv građana, puna dvorana te diskusije koje su se nastavile i nakon tribine potvrdile su potrebu za nastavkom ovoga oblika komunikacije sa sisačkom javnosti.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.